Reklame

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je otvaranje bašti ugostiteljskih objekata „realan zahtev u nekoj perspektivi“ kada kako je rekao, aktivnost virusa počne da pada.

Navodeći da su ti objekti, prvenstveno kafići i restorani „glavna mesta nepoštovanja mera“, Kon je kazao da će s obzirom na najavu toplijeg vremena, pitanje otvaranja bašti sigurno biti stavljeno na dnevni red sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

„Nije istina da u kafićima ne može da se sprovede poštovanje mera, da se nose maske čak i kad se pije kafa. Ako hoćete da sprovedete to itekako možete ali problem nastaje što se sve odjednom pretera. Mi smo vrlo sposobni da izbegnemo razne zabrane“, rekao je Kon za televiziju Pink.

Govoreći o otvaranju ostalih objekata poput frizerskih salona i teretana posle samo pet dana zatvaranja, Kon je rekao da to „zaista“ nije dovoljno da bi se zaustavila cirkulacija virusa ali i dodao da je u pitanju „ekonomski diktat“ što kako je rekao, može lično da razume.

„To svakako otežava sprečavanje kontakata kad otvorite mogućnosti maloprodaje ali i tu postoji uslov od devet kvadrata po osobi. Ako bi se poštovale ove mere, a već smo ranije utvrdili da se ne poštuju, mogli bismo u ovoj situaciji da obezbedimo stabilizaciju aktivnosti virusa“, kazao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Dodao je da društvo treba da nadje način da pomogne sektoru ugostiteljstva ali i ponovio da je najugroženiji zdravstveni sistem koji je po njegovim rečima, na ivici opstanka.

„I za ovo što je pušteno da radi, zdravstveni radnici kažu da je cirkus“, rekao je Kon ali i dodao da se kod većine gradjana vidi da postoji solidarnost sa zdravstvenim radnicima.

Govoreći o vakcinaciji, Kon je rekao da mu se ne svidja što mediji daju prostora za razgovore da vakcina protiv korona virusa nije potrebna.

„Mislim da je pogrešno da se ljudima koji decenijama govore protiv svake vakcine daje medijski prostor. Imate izmedju jedan i dva odsto gradjana koji nikad neće primiti vakcinu, oni su u to duboko ubedjeni kao najortodoksniji vernici“, kazao je epidemiolog i odbacio kao „dokazano neistine“ navode da postoje manjinske grupe poput vegana, koje ne oboljevaju od korona virusa.

Najavio je i da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba biti reči i o tome kako će se nastava odvijati u narednom periodu.

„Još uvek se procenjuje da je za najmladje osnovce manji rizik ali svako dete koje ima bilo kakve respiratorne probleme ne bi trebalo da bude u školi“, kazao je epidemiolog.

Upitan za nedavni skup ispred spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda na kom je više desetina gradjana igralo kolo bez maski i poštovanja distance, Kon je rekao da to ne doživljava tragično kao neke njegove kolege.

„To je očigledna potreba za životom ali je strašno uvredljivo za zdravstvene radnike u kovid centrima“, kazao je epidemiolog.

Izvor: Beta