Reklame

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kona izjavio je danas da na narednoj sednici Kriznog šteba neće biti ublažene mere uvedene u borbi protiv epidemije koronavirusa. Istakao je da smo na dobrom putu ali da još nije vreme za popuštanje mera, bar ne do 15. februara, odnosno do, kako je rekao, Sretenja.

„Situacija je takva da mere nisu toliko restriktivne, više (blaže) od toga ne bi smele u ovoj situaciji. To je mišljenje čitavog medicinskog dela Kriznog štaba“, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Naveo je da medicinski deo Kriznog štaba razgovara o kriterijumima koji treba da se ispune kako bi mere bile ublažene.

On je dodao da je danas došlo do blagog skoka zaraženih.

„Jeste da je jedan dan, ali ako se ponavlja nekoliko puta moglo bi se reći i da je blagi porast. Virus se ne da, ne spušta se. Imamo informaciju o tome da je prisutan i novi soj, koji ima nešto veći potencijal. Škole su nam počele, to nije pokazatelj, ali je činjenica i da se podaci dobijaju i kasnije. Vidi se sada zašto smo govorili da ne treba popuštati mere. One ne mogu da se porede sa daleko restriktivnijim merama u EU. Čak i u tim zemljama gde je počela da dominira britanska varijanta virusa, tamo čak ni to ne uspeva ili vrlo teško uspeva“, rekao je Kon.

Ni u kom slučaju, dodaje, nije realno popuštanje mera.

„U ovoj situaciji ne bi smelo. Mi jesmo počeli da o tome raspravljamo koji bi kriterijumi trebalo da budu da se uopšte o tome priča. Daleko smo od tog kriterijuma. Popuštanje mera što se tiče medicinskog dela Kriznog štaba ne bi trebalo da bude na redu“, napominje epidemiolog.

Nije svejedno, kaže, da li je radno vreme dva sata duže.

„Za sada, bar do februara, nadam se da neće da se menja. Posle toga mislim da do Sretenja ne bi trebalo ništa da se menja“, kaže Kon.

Kon: Nositi masku i u redu za vakcinaciju

Naveo je da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju.

„Krajnje dobro radimo, zaista smo na visokom mestu u Evropi po vakcinisanosti u odnosu na broj stanovnika. Nema sumnje da smo na pravom putu. U ovom stanju treba opomenuti sve da je virus i dalje u cirkulaciji. Nošenje maski i prilikom čekanja za vakcinaciju je bitno jer i tu može doći do zaražavanja. Učinjeno je sve da se to spreči“, naveo je Kon.

Prema njegovim rečima i za drugu dozu su spremne vakcine.

„Važno je da se taj proces nastavi i bilo bi veoma značajno da nemamo zastoj u tom snabdevanju i da održimo ovaj trend koji imamo da se povećava zainteresovanost za zaštitu“, napominje Kon.

„Ako se ovako održi doći ćemo do te barijere. Vakcinacijom do milion ljudi štitimo živote, a kasnije, kad počnemo i više da se vackinišemo onda ćemo postupno početi da isterujemo virus sa ovih prostora. Svestan sam potpuno koliko je to ozbiljna izjava. Taj broj, ako dostignemo tu vakcinisanost, onda taj virus nema gde da se zadržava. Pojavljivaće se svakako, ali neće imati snagu da razvije epidemiju“, istakao je Kon.

Kako je dodao, on će nositi masku dok se ne dođe do kolektivnog imuniteta.

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 13.488 osoba, od čega je 2.080 pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. Od posledica infekcije preminulo je 19 obolelih.

Izvor: RTS, Insajder