Reklame

Predrag Kon epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je za RTS da se očekuje da narednih dana broj novozaraženih od koronavirusa bude i petocifren na dnevnom nivou. Naredne dve nedelje ide porast broja zaraženih, ovo je potpuno nova bolest, promenila se i epidemiološki i klinički, skratila se inkubacija na tri dana, a zaraznost je veća, naveo je Kon.

Kon je rekao da se nažalost videlo da će doček Nove godine biti okidač za pogoršanje epidemiološke situacije, a povećanje broja zaraženih počelo je i pre Nove godine.

„Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima“, naveo je Kon za RTS.

Prema njegovim rečima, jasno je da ova situacija nije dosegla maksimum pogoršanja i da će se ući u petocifrene cifre novozaraženih na dnevnom nivou, a to može biti i više desetina hiljada.

Dodao je da je srećna okolnost to što se sada hospitalizuje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra 7, 8 puta manje se hospitalizuje pacijenata. Međutim, kako kaže pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta soj nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada i najveća šansa je da se zarazite.

Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.

„Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacije u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad“, naveo je Kon.

„Koncerti 13. januara su krajnje nedopustivi, mora da se razgovara. Oboljevaju i vakcinisani, kovid propusnice su važne, ali na prvom mestu je zabrana javnog okupljanja“, upozorio je epidemiolog.

Napomenuvši da je čitave nedelje pre Nove godine obilazio sve televizije i pričao da proslava Nove godine ne može da se podrži.

„Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište“, istakao je Predrag Kon dodajući da je vlast na početku epidemije uradila dobar posao i da smo sada došli na sam kraj, da nam fali zajednička volja i da je tragedija da neko završi na respiratoru.

Kada je reč o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima pre nedelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.

„Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži“, istakao je Kon.

Kako je naglasio, prioritet je očuvanje zdravstvenog sistema, a sada već imamo neke institucije koje su u problemu jer su se svi zaposleni pozaražavali.

Izvor: N1