Reklame

Datum 21. jun, nakon koga bi trebalo da budu dozvoljena veća okupljana na festivalima i proslavama, nije fiksiran i može da bude pomeren u zavisnosti od toga da li su ispunjeni potrebni uslovi, objasnio je za Danas epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba.

On je kazao da je „jasno da je ovaj datum nametnut od strane ivent industrije koja mora da počne da planira (svoje događaje), „ali da to nema nikakve veze sa rezultatom“, te da je važno naglasiti da je datum „uslovan“.

– Prvo, potrebno je da 50 odsto stanovništva primi obe doze vakcine i da prođe najmanje dve nedelje posle druge doze. Što se tiče Beograda, taj cilj će se verovatno dostići, a za ostale delove zemlje ne mogu da tvrdim. Drugo, izuzetno je važna aktivnost virusa. Ako bi ona počela da raste, taj datum bi morao da se pomeri – istakao je Kon.

Prema podacima koje je juče izneo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u Beogradu je prvu dozu primilo 47,2 odsto punoletnih, a obe doze 38,2 starijih od 18. Na nivou cele Srbije obuhvat vakcinacijom je manji – do subote prošle nedelje prvu dozu primilo je 2, 26 milion, a a obe doze 1, 73 miliona građana.

Izvor: Danas