Reklame

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon apelovao je na građane da nose maske i naglasio da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 odsto. „Ukoliko nosi samo jedan, zaštita za njega je oko 30 odsto ako ostali ne nose“, navodi Kon.

On je na svom Facebook profilu uputio sledeću poruku:

„Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose“.

U Srbiji se poslednjih dana ponovo zahuktava epidemija koronavirusa.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je u utorak bilo pogoršanja situacije u vezi sa koronavirusom i da je više od 400 novozaraženih.

Prema zvaničnim podacima, u utorak do 15 sati u Srbiji su preminule još dve osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 780, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Izvor: N1