Organizator protesta „1 od 5 miliona“ u Zaječaru, Nemanja Veljković, zbog lepljenja nalepnica sa neispunjenim obećanjima gradonačelnika Boška Ničića na zgradi komiteta, kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara. 

U prekršajnom nalogu odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju  Gradske uprave Zaječar, stoji da su učesnici skupa „1 od 5 miliona“ u Zaječaru lepili nalepnice sa „ODREĐENIM“ natpisima na zgradi komiteta. Pošto je Nemanja Veljković potpisan kao organizator protesta, prekršajni nalog je uručen njemu. Osim Veljkovića niko nije spomenut u prekršajnom nalogu.

Pravni zastupnik organizatora protesta, Goran Kalčević, kazao je za portal Glas Zaječara, da sumnja da iza ove odluke stoji gradonačelnik Boško Ničić.

„Dana 28. marta bio sam sa svojim klijentom u komunalnoj policiji, gde je mom klijentu uručen prekršajni nalog. Pošto je očigledno da se ovde radi o političkom pritisku uperenom protiv organizatora građanskog protesta „1 od 5 miliona“, na moje pitanje da li postupaju po naređenju Boška Ničića, odgovorni lice u Komunalnoj policiji, pognute glave su prećutali odgovor, te je jasno ko stoji iza ove odluke“.– istakao je Kalčević, pravni zastupnik Nemanje Veljkovića.

Nemanja Veljković, organizator protesta „1 od 5 miliona“ u Zaječaru, istakao je za portal Glas Zaječara, da je zgrada komiteta u Zaječaru, oduvek bila mesto gde su se lepili propagandni materijali svih opcija, i koliko on zna, nikada niko nije bio kažnjen.

„Gradonačelniku Zaječara, smetaju nalepnice na kojima se građani podsećaju šta je godinama obećavao. Pošto ništa od obećanog nije ostvareno, naravno da mu nalepnice smetaju“.– kazao je Veljković i dodao:

„26.marta u jutarnjim časovima, dobio sam poziv od službenog lica komunalne policije. Rečeno mi je da se pojavim u njihovim prostorijama, istog dana, na razgovor zbog lepljenja nalepnica na zgradi komiteta i opštine. Tog dana nisam bio u mogućnosti da se pojavim na razgovor, pa mi je razgovor zakazan za 28.mart u 10h. Pojavio sam se sa pravnim zastupnikom i napisana mi je prekršajna prijava i kazna u iznosu od 10.000,00 din“.

Nemanja Veljković oglasio se i na svom FB profilu i pozvao građane da se u još većem broju večeras okupe na trg Nikole Pašića u 19 časova.

foto: Screenshot facebook

Da Komunalna policija, kao i inspekcija selektivno radi, i da dve godine nisu dobili odgovor na prijavu koju su podneli 27. marta 2017. godine, upoznao nas je Uglješa Đuričković, predsednik GrO „Dosta je bilo“ u Zaječaru.

„Podneli smo prijavu 28. marta 2017, Odeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju da se na mestima koja nisu predviđena za postavljanje plakata nalaze iste. Uz prijavu dostavili smo i CD sa dokazima, ali do dana današnjeg odgovor po toj prijavi nismo dobili, što znači da nadležni nisu preduzeli nikakve radnje po prijavi u skladu sa zakonom, a bili su dužni. Nije ostalo na tome, već smo i više puta pokušavali da dobijemo odgovor da li se postupilo po prijavi, odgovor dobili nismo, čak smo i urgenciju uputili, ali kao sto rekoh ništa do danas nije preduzeto po tom pitanju. Jednostavno prijava je gurnuta pod tepih zajedno sa načelima, moralom i obavezom nadležnih da postupe po zakonu“.- istakao je Đuričković.

Novinar našeg portala pokušao je da do informacija, zašto se sa jednom prijavom postupilo „ekspresno“, dok se sa drugom još ne postupa i ako je od učinjene radnje prošlo gotovo dve godine, otišao u Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, ali su nam tamo kazali, da informacije ne mogu da daju bez saglasnosti GU Zaječar.

Nenad Živković iz Komunalne policije nije odgovarao na naše pozive, a Elena Petrović, je „opet“ imala sastanak.

Kako nam je Veljković kazao, ljudi iz organizacije protesta „! od 5 miliona“ u Zaječaru, podeliće trošak kazne i platiti u predviđenom roku, i poručuje da su za večeras spremili još više nalepnica sa neispunjenim obećanjima gradonačelnika Boška Ničića.