Foto: screenshot knjazevacinfo

U Domu kulture u Knjaževcu održana je svečana akademija povodom Dana opštine Knjaževac – 17. maj, kada su stanovnici Gurgusovca 1833. godine oslobođeni od vekovne turske vladavine.

Ovom prilikom, predsednik Privremenog organa opštine Knjaževac Milan Đokić uručio je nagrade i specijalna priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima za doprinos razvijanju Knjaževca.

Nagrade i povelje uručene su: Unops – Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge za dugogodišnju saradnju na razvoj projekata za realizaciju infrastrukture; vatrogascu Ivici Stamenkoviću za humanost; Knjaževačom književnom klubu „Branko Miljković“ za promociju kulture; privredniku Zoranu Pavkoviću za donacije; kao i Nagrada za životno delo koja je uručena doktorki Danijeli Milošević.

Povelju Počasnog građanina Knjaževca dobio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković.

Knjaževac obeležio Dan opštine
„Ova povelja za mene predstavlja veliku stvar i privatnu i simbolički. Svoju trenersku karijeru počeo sam u knjaževačkom selu Kalna i tu sam dobio diplomu da budem košarkaški trener. Tada sam se razmišljao šta da radim i hoću li stvarno moći time da se bavim i tako sam krenuo kao trener. Poziv predsednika Privremenog organa opštine Knjaževac Milana Đokića morao sam da prihvatim i da dođem ovde, jer je ovo velika počast za mene. Đokić je mnogo toga uradio za ovaj prelepi grad kroz koji prolaze tri reke. Knjaževčani zaista treba da budu ponosni na ovo mesto“, istakao je Maljković.

Uručena je i Majska nagrada za 2022. godinu Zavičajnom muzeju Knjaževac.

„Ogromna je čast i privilegija primiti jedno ovakvo priznanje u ime Zavičajnog muzeja Knjaževac. Zasluga za to pripada svim onim divnim ljudima koji rade u knjaževačkom Muzeju. Mi smo mali kolektiv po broju, ali zato je to jedan vrhunski kolektiv po slozi i znanju koje posedujemo i po kulturnom nasleđu koje negujemo. Majska nagrada je kruna našeg rada u ovoj godini, a mogu da se pohvalim da rad Zavičajnog muzeja u Knjaževcu nije prepoznat samo na lokalnom nivou. Takođe, proglašeni smo i za najbolji muzej u Srbiji za 2021. godinu“, rekao je Milan Živović, direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Predsednik privremenog organa opštine Knjaževac Milan Đokić poručio je da veliki ciljevi predstoje u narednom periodu.

„Budućnost i vizija su naše teme. Upravo ta budućnost je ono što želim da podelim sa vama. Cilj svih nas je da Knjaževac postane grad u kom će živeti srećni i pristojno plaćeni ljudi, čija će deca ići u uređene vrtiće i škole. Gde će ta ista deca nakon završenog školovanja moći u ovom gradu da pronađu posao i to nam je cilj. Siguran sam da nijedan cilj koji ćemo postaviti ispred sebe neće biti nedostižan. Očekuju nas veliki infrastrukturni projekti, kao i razvoj turizma po kome je ovaj kraj prepoznatljiv“, kazao je Đokić.

U umetničkom delu programa nastupili su članovi Plesnog kluba „Step by step“ iz Leskovca i gudački kvartet „Wonder Strings“.

Svečanoj akademiji, pored ostalih, prisustvovali su predstavnici opština i gradova iz Timočke Krajine.

Izvor: Temporadio

Reklame