Mešanje politike u sport, pretnja obustavom finansiranja i pritisak od strane trenera i članova kluba pred Knjaževčane je izveo vrhunsku sportistkinju Jelenu Marinković. Knjaževčanima se obratio i Branislav Lečić.

Nezadovoljni Knjaževčani po treći put su se okupili na Trgu oslobođenja kod Spomen parka u centru Knjaževca kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u Knjaževcu.

Kao i prethodnog četvrtka i ovog puta je protestnu šetnju organizovala građanska inicijativa „Za Knjaževac bez straha“, a okupljenim građanima obratili su se Jelena Marinković, sportistkinja, i Branislav Lečić.

Jelenu Marinković pritisak i pretnje navele su da stane pred svoje sugrađane i progovori o problemima sa kojima se suočava zbog učešća u protestima:

Neću da ćutim, u ime svih Jelena, Tatjana, Dušana, neću da ćutim u ime svih onih koji žele nešto da kažu, a ne smeju. Toliko prijatelja imam, ali nisu tu, jer su zastrašivani.

Meni su rekli: Nemoj da ideš na protest, stavi rajsferšlus na usta. Rekli su mi da će ukinuti finansiranje klubu čiji sam član. Moj trener, moji drugovi iz kluba ulivali su mi osećaj krivice. Bila sam uplašena, nisam znala šta da radim. Prelomila sam onda kada su me skinuli sa liste za najbolje sportiste u 2018. godini. Kada se politika umešala u sport, ja sam rešila da mi tu više nije mesto. Istupila sam iz kluba i evo me ovde, među slobodnim ljudima!“ – izjavila je Jelena Marinković.

Učesnicima protestnog skupa obratio se i glumac Branislav Lečić:

Sve me ovo podseća na jednu moju ulogu. Jesmo li se sveli na Gavrila Milentijevića iz četrdeset i neke? Jel Srbija treba da ide unapred ili unazad i kakva je to igra u kojoj se korača unazad?

Nakon obraćanja govornika Knjaževčani su krenuli u protestnu šetnju, koja je protekla u mirnom duhu. Naredna protestna šetnja održaće se idućeg četvrtka.

Obraćanje govornika možete pogledati u video prilogu koji sledi.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 28. Februar 2019