Foto: Tehnomedia

Kosačice su veoma koristan alat za održavanje travnjaka i životne sredine. Omogućavaju lako i brzo smanjenje visine trave na željeni nivo, što vaš travnjak čini čistim i urednim.

Kosačice su neophodni alati za održavanje i uređenje travnjaka. One omogućavaju brzo i efikasno košenje trave, bez potrebe za ručnim uklanjanjem. Razlikuju se po veličini, snazi i funkcionalnosti, a izbor prave kosačice zavisi od veličine travnjaka, vrste trave i od vaših individualnih potreba.

Glavne vrste

Postoje tri glavne vrste kosačica za travnjake: ručne, električne i benzinske kosačice.

 • Ručne kosačice su najjednostavnije i najjeftinije, ali mogu biti umorne i teške za upotrebu na velikim travnjacima. Sastoje se od rotirajućeg sečiva koje pokrećete sopstvenom snagom. Dobre za manje travnjake.
 • Električne kosačice su idealne za manje travnjake, jer su tihe, čiste i ne zahtijevaju mnogo održavanja. Popularan su izbor za male i srednje travnjake. Tiše su od benzinskih kosačica i nije im potrebno gorivo, što ih čini ekološki prihvatljivijim. Potreban vam je izvor napajanja,utičnica, pa se preporučuje upotreba produžnog kabla kako bi se obezbedila dovoljna pokrivenost.
 • Benzinske kosačice su najmoćnije i najbrže, ali su teže i bučnije od drugih vrsta. Koriste se za veće travnjake. Pokreće ih benzinski motor, što im omogućava da brže i efikasnije obavljaju teške zadatke. Međutim, benzinske kosilice su teže i glasnije od električnih.
čovek kosi travnjak

Saveti

Kada birate kosilicu, važno je uzeti u obzir veličinu vašeg travnjaka i koliko često planirate da kosite. Bitna je i širina rezača. Za manje travnjake, kosačice s manjim rezačima i širinom mogu biti prikladnije, dok su za veće travnjake potrebne kosačice s većom snagom i širim rezačima.

Takođe treba uzeti u obzir cenu kosilice, njenu snagu i lakoću održavanja. Redovito čišćenje i podmazivanje kosačica produžiće njihov vek trajanja i osigurati dobre rezultate košenje. Proverite i oštrinu rezača, jer tupi rezači mogu oštetiti travu i dovesti do neravnomernog košenja.

Kada koristite kosačicu obavezno obratite pažnju na bezbednost. Pre upotrebe, proverite da li su svi sigurnosni elementi na mestu i da li su sečiva oštra. Nosite zaštitnu opremu, uključujući zaštitu za oči i zaštitnu odeću.

Prednosti i mane kosačica

Prednosti

 • Ušteda vremena: Kosačice omogućavaju da brzo i efikasno smanjite visinu trave, što štedi vreme koje bi inače bilo utrošeno na ručno košenje trave.
 • Uredan izgled: Kosačice održavaju travnjak urednim i lepim i na taj način poboljšavaju ukupan izgled vašeg dvorišta i okoline.
 • Uticaj na zdravlja trave: Pravilna upotreba kosačice može poboljšati zdravlje trave, jer promoviše zdrav rast i razvoj.
 • Višenamenska upotreba: Kosačice se takođe mogu koristiti za sečenje korova, što olakšava održavanje životne sredine.
 • Različiti modeli: Postoji mnogo različitih modela kosačica koje se razlikuju po veličini, snazi i načinu pokretanja, tako da možete odabrati onu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Nekoliko mana

 • Buka: Modeli na benzin mogu biti vrlo bučni, što može biti problematično za komšiluk i vaše uvo.
 • Potreba za održavanjem: Kosačice zahtevaju određeni nivo održavanja, uključujući redovno čišćenje i oštrenje sečiva.
 • Emisije: Korišćenje benzinskih modela može izazvati emisije gasova staklene bašte, što je loše za životnu sredinu.
 • Bezbednost: Kosačice mogu biti opasne ako se ne koriste pravilno ili ako se ne poštuju mere predostrožnosti, kao što je nošenje zaštitne opreme.

Iako kosačice imaju nekoliko nedostataka, njihove prednosti ih čine vrednim alatom za održavanje travnjaka i životne sredine. Izbor pravog modela za vaše individualne potrebe i pravilno održavanje kosačice može vam pomoći da postignete savršeno uredan travnjak s minimalnim naporom.

Odgovor na pitanje – Koju kosačicu za travu kupiti možete pronaći i OVDE.

Reklame