TOKOM CELE GODINE SE MENJAJU VREMENSKE PRILIKE KOJE UTIČU NA USLOVE VOŽNJE NA PUTU. SA AUTO GUMAMA KOJE ODGOVARAJU SEZONI VAŠE VOZILO IMAĆE SAMO KORISTI. TO JE U MNOGIM ZEMLJAMA I U SRBIJI ZAKONSKA OBAVEZA.

Po zakonu od 1. novembra do 1. aprila traje zimska sezona kada su u pitanju gume. Tada je obavezno da ako je put pokriven snegom, poledicom ili ledom na automobilu imate sve 4 zimske gume.

Tehnomedia ponuda auto guma:

TIGAR 155/70 R13 75T TL WINTER 1 TG

Ako montirate zimske gume a i dalje su visoke temperature zimske gume će ispoljiti određene osobine:

 • Velika potrošnja goriva. (Veći otpor kotrljanju imaju zimske gume, a “razmekšaju” se leti i tada je to mnogo izraženije.)
 • Brže će se trošiti. (Moraćete ranije da kupite nove, jer će brže “oćelaviti”. Zimske gume se sastoje od mekše smeše koja se brže troši kada su visoke temperature posebno pri skretanju, ubrzavanju i oštrom kočenju.)
 • Lošije će kočiti. (Put kočenja biće produžen što može dovesti do udesa pri većim brzinama, a da ste imali letnje gume do toga ne bi došlo.)
 • Teže ćete kontrolisati auto pri oštrim manevrima i u krivinama. (Kao i kod kočenja isto je situacija. Naime pri visokim temperaturama specifična smeša u gumama suviše omekša tako da ne mogu da kao letnje gume “drže” asfalt i može doći do udesa.)

Kada je potrebno menjati zimske i letnje gume?

Prema rečima stručnjaka kao odrednica menjanja trebalo bi da posluži kada je temperatura 7°C . Nakon testiranja utvrđeno je da su veće razlike u karakteristikama letnjih i zimskih guma ispod ili iznad te temperature. Za promenu auto guma iz letnje u zimske ne treba čekati sneg ili da zaledi. Univerzalnog odgovora nema i sve zavisi od doba dana kada najčešće vozite, područja na kojem živite, vremena i slično. Danju je toplo i bude i do 12 stepeni i više, a noću hladno pa čak i oko 0 stepeni. Problem je i smenjivanje perioda od nekoliko hladnih i toplih dana sa konstantnom temperaturom iznad ili ispod 7°C.

Uzmite u obzir i da od iste smeše nisu napravljene sve zimske gume i zato kada vidite da je prava zima stigla onda menjajte i pneumatike. Ne brinite, neće se ništa desiti vašim zimskim gumama ako usled neočekivanih temperaturnih razlika i vremena vozite auto neko vreme i pri temperaturi od 15°C ili više.

Kako se čuvaju letnje gume?

Obeležite pozicije guma na automobilu, pre nego što ih skinete, kako biste mogli da ih vratite na isto mesto ili rotirate na proleće.

 • Gume bez felne čuvajte jednu uz drugu, vertikalno. Kako se ne bi deformisale, rotirajte ih 2 do 3 puta mesečno.
 • Gume sa felnom čuvajte jednu na drugu naduvane na uobičajen pritisak, horizontalno. Menjajte im pozicije povremeno, a možete da ih okačite i na zid ako vam je problem prostor.

Zimske, letnje ili gume za sve sezone?

 • Vreme za prelazak na zimske gume je kada sezonska tmepratura padne ispod 7°C. (U svim hladnim vremenskim uslovima, od mokrih i hladnih suvih puteva do snega i leda se zimske gume dobro ponašaju.)
 • Kada je temperatura iznad 7°C točkove na autu opremite letnjim gumama. (Na višim temperaturama i kada je toplo vreme ovakve gume daju visoku stabilnost u krivinama, optimalnu kilometražu i visok nivo prianjanja na suvim i mokrim putevima.)
 • Auto gume za sva godišnja vremena omogućavaju upravljanje autom u različitim uslovima tokom cele godine. (Ali i u odnosu na zimske i letnje mogućnosti sa nekim kompromisima.)

Razlikuju se u vrsti i dubini šare kao i u materijalu od kojeg su napravljene. Po zakonu se pneumatik sa oznakom M+S, MS ili M&S koja se nalazi na boku gume smatra zimskom. Ona ustvari označava samo geometrijsku šaru, a ne zimsku gumu ili onu za sve sezone. Slovo M (“mud”-blato), a slovo S (“snow”-sneg). Zakonski ste ispravni sa ovakvim gumama ako ih koristite po ledu i snegu.

Gume za sve sezone prave kompromise, tako da nećete biti sigurni kako će se ponašati leti i zimi. Oznaka na boku je M+S, MS ili M&S, pa ih zakon prepoznaje kao zimske gume, možete i leti da ih vozite, ali niste sigurni u njihove karakteristike pri različitim temperaturama na različitim podlogama.

Prave zimske gume pored oznake M+S, MS ili M&S imaju i znak planine sa 3 vrha i u njoj snežne pahuljice na boku. Napravljene su od mekše smeše i pokazaće bolje karakteristike pri vožnji kada su temperature izuzetno niske. Duboka šara će bolje “grebati” po ledu i pomoći “kopanje” kroz sneg. Zimski pneumatici se dobro ponašaju u svim zimskim uslovima. Od mokrih i hladnih suvih puteva do leda i snega.

Letnje gume su napravljene od mešavine koja se pri visokim temepraturama odlično ponaša, ali se zato kada su niske temperature gume stvrdnu pa skreću i na suvom asfaltu, a i loše koče.

O auto gumama smo pisali i ovde. Na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom kupovine čitajte ovde. O zimskim pneumaticima pisali smo i ovde.

DUNLOP 235/55R18 100H SP WI SPT 3D MS AO MFS

Zakonska obaveza

Po zakonu o saobraćaju od 1. novembra je obavezna upotreba zimske auto opreme. To znači da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se poledica, led i sneg nalaze na kolovozu.

U zimsku opremu spadaju:

 • 4 zimske gume kod kojih od 4 mm ne sme biti manja dubina gazećeg sloja.
 • U prtljažniku je obavezno da se nalaze i odgovarajući lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećano prianjanje, ukoliko naiđete na deo puta gde se nalazi saobraćajni znak koji će vas obavestiti da je predviđena obavezna zimska oprema. Lanci i slična oprema za povećanje prianjanja može da se postavi na točkove kada je kolovoz prekriven snegom i tamo gde na putu nema znaka “lanci za sneg”.

Zaključak

Zimski pneumatici su napravljeni od specijalne smese koja pruža udobniju i bezbednu vožnju, jer se bolje ponašaju na niskim temperaturama. Stavite na sva 4 točka zimske gume, kako ne bi došlo do proklizavanja, zanošenja ili zaokretanja vozila prilikom kočenja ili u krivinama. Zimske pneumatike koristite zimi, a letnje leti.

Opremite auto zimskim gumama iz Tehnomedie. Nudimo maksimalan izbor po minimalnim cenama, jer je Tehnomedia totalno drugačija od drugih. Proverite!

Reklame