Reklame

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će Narodna stranka učestvovati na lokalnim izborima u Negotinu koji će se održati 17. oktobra, jer žele da Negotin bude „neka vrsta eksperimenta koji će poslužiti za dodatni motiv da se postignu u razgovorima sa Evropljanima fer i pošteni izborni uslovi“.

Jeremić je za N1 istakao da ova odluka nije bila laka, ali je doneta kako bi taj izlazak na lokalne izbore bio pokazna vežba za ono što se zaista dešava na izborima.

On je rekao da je ova partija poslala, zajedno za strankama sa kojima sarađuje, amandmane na dokument o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, koji su političkim partijama prosledili predstavnici Evropskog parlamenta.

Taj papir je neprihvatljiv u svojoj sadržini, ali nastavljamo angažovanje u procesu dijaloga sa posredovanjem EU zbog toga što smatramo da je to jedini način na koji bi možda moglo doći do poboljšanja izbornih uslova, naveo je Jeremić.

On ukazuje da ne bi bilo korektno da se ulazi u detalje primedbi zbog pravila po kojima se vode pregovori o poboljšanju izbornih uslova, koji podrazumevaju izuzeće javnosti od njih.

Mi smo svoje amandmane poslali nakon konsultacija sa ostalima iz opozicije. I jedni i drugi smo pre nego što smo poslali razmenili papire i mišljenja. Generalno, mislim da bi bilo dobro da se što više koordinišemo. Ulazimo u ključnu fazu pregovora, predvideo je Jeremić.

On je najavio da će u petak i u subotu učestvovati na pregovorima na kojima će biti i evroparlamantarci, gde će izneti svoje viđenje, kao i da potom slede prelomnih nekoliko nedelja.

Jeremić je rekao da je zatraženo razdvajanje predstojećih izbora, kao i razdvajanje nosilaca kampanje, ali nije izneo druge detalje.

Ne želimo da na bilo koji način ugrozimo ovaj proces. Učinićemo sve da dođemo do adekvatnih izbornih uslova. Ne bude li došlo do toga, što se tiče Narodne stranke, neće biti ni izbora… Neće biti izbora na kojima će opozicija aktivnim ili pasivnim stavom doprineti legitimizaciji tog izbornog procesa, poručio je Jeremić.

Prošle godine je bio čvrst, ali pasivan stav oko bojkota, a u slučaju da se donese ista odluka, ovoga puta „bojkot neće biti pasivan“, rekao je Jeremić.

On nije želeo da komentariše eventualne aktivnosti ukoliko bi došlo do bojkota izbora i napominje da je svako ko to može da kaže – „odustao od dijaloga“.

Izvor: Danas