Foto: screenshot n1
Reklame

Treba smanjiti svaki kontakt na najmanju moguću meru, pa je tako Novu godinu najbolje proslaviti samo u krugu porodice, poručio je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković i naglasio kako se od najavljene vakcine ne može očekivati da bude „čarobni štapić“ i da se svi prevashodno sami moraju štititi od zaraze korona virusom.

On je za TV Pink ocenio da bi okupljanja i praznične proslave Novu godinu već na njenom početku učinile lošijom, naglasivši kako „u ovim trenucima nemamo prostora da situacija bude gore nego što jeste“.

„Ako želimo da nam sledeća godina bude bolja od ove, jedna od stvari koje moramo da uradimo jeste da smanjimo kontakte. Znam da, kada govorimo o novogodišnjim željama, većina nas misli na ono što treba da nam donese Deda Mraz sa irvasima – to je sve lepo, ali neke stvari moramo da obezbedimo sami“, rekao je Janković za TV Pink.

Podsećajući da je od pojave korona virusa u Srbiji prošlo nešto više od devet meseci, Janković je ocenio da uzdanje u kolektivni imunitet „trenutno nije od praktične koristi“.

„Ne treba da se nadamo imunitetu, već da budemo svesni da nam pomaže samo da se štitimo od zaražavanja“, sugerisao je Janković.

Komentarišući najavu vakcinacije koja je u pojedinim zemljama, poput Velike Britanije, već počela, Janković jr upozorio da je „jednako pogrešno“ biti protiv vakcine, kao i gledati na nju kao na „čarobni štapić“.

„Ne treba posmatrati vakcinu ni kao čarobni štapić. S jedne strane imamo ljude koji su neosnovano skeptični, koji u vakcini vide veće zlo nego u bolesti, a sa druge imamo drugu krajnost, koja deluje kao da je manje opasna, ali nije manje opasna, a to je da će vakcina čim se bude pojavila da reši sve probleme, nažalost neće.

Pomoći će, ali nas ni najmanje neće osloboditi od potrebe da se štitimo“, naglasio je Janković za TV Pink.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da će „prave vakcinacije“ biti najranije od aprila.

Izvor: Danas