Foto: screenshot n1
Reklame

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrane nove mere u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali da je u ovom trenutku bitnije da govorimo o primeni uvedenih mera nego da razmatramo nove.

Janković je za RTS rekao da još nije došlo do konkretizacije novih mera i da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana, dodajući da se nikome ne može zabrani povratak u zemlju, ali da je potrebna kontrola da se situacije ne bi pogoršala.

Kako kaže, opcije su PCR test i karantin, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, a videće se šta je izvodljivo.

Istakao je da su prošle godine došle stotine hiljada ljudi za praznike i da je teško predvideti da li će tako biti i ove, ali ističe da moramo da budemo spremni za svaku situaciju.

Na pitanje kakva će biti epidemijska situacija pred Novu godinu, Janković je rekao da, ukoliko bi se poštovale sve mere, sigurno je da bi se videlo određeno pobošljanje, ali ne toliko da bi se opravdala masovna slavlja.

Navodi da je najbitnije da se spreči svako okupljanje osim onog koje je nasušna potreba.

Janković je rekao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata. Ističe da je za sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju.

Naveo je da je desetak dana neki minimum da se rezultati bilo kojih mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali da je, kad je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno još više vremena jer ta kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih.

Međutim, Janković ističe da je važnije da vidimo da se mere sprovode, jer ako bude propusta u sprovođenju, onda one ostaju samo na papiru i neće nam pomoći.

Imunolog je poručio da je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, ali da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

Ističe da nema poboljšanja ako svi ne uradimo ono što moramo, makar to bilo i bolno, a to je nošenje maske, držanje distance i izbegavanje okupljanja.

Izvor: RTS, Insajder