Foto: screenshot n1
Reklame

Oslanjanje na kolektivni imunitet kao na strategiju prevencije nije moguće, izjavio je danas imunolog Srđa Janković i dodao da su zemlje koje su se „poigravale takvom idejom, videle koliko je to pogubno“.

U Švedskoj drugi talas epidemije nije ništa manje žestok nego bilo gde drugo. Tek kad se velika većina populacije prokuži možemo reći da kolektivni imunitet pruža zaštitu, rekao je Janković za TV Pink.

Naveo je da je od početka epidemije u Srbiji, cilj bio da se spreči zaražavanje građana.

U Kini danas ima samo sporadičnih slučajeva ne zbog kolektivnog imuniteta već zato što su tako rigorozno suzbijali epidemiju gde god se pojavila pa sad samo kontrolišu unošenje u zemlju. Ipak je nemoguće dugoročno živeti sa zaključavanjem, zato epidemiju moramo suzbijati tako što ćemo štiti sebe i druge od zaražavanja, rekao je Janković, koji je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u školama, Janković je rekao da je cilj da deca pohađaju nastavu „što je duže moguće“.

Ne idemo na zatvaranje jer najveći broj zaražavanja učenika i profesora nije nastao u samoj školi. Tamo gde dođe do prenošenja u školi, reaguje se lokalno jer nastojimo da očuvamo efekat boravka u školi na psihofizički razvoj dece, izjavio je Janković.

Izvor: Danas