Foto: screenshot n1

Imunolog Srđa Janković rekao je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba da alergija na penicilin nije prepreka za vakcinaciju, ali da pošto nema studija o tome, vakcinacija nije preporučena trudnicama.

Apsolutna kontraindikacija je dokazana alergija na neki sastojak ili reakcija na prvu dozu vakcine. Sama po sebi, ne postoji prepreka da se, ako su osobe samo alergične na penicilin, vakcinišu“, rekao je on i istakao da je dobro skrenuti pažnju da se maksimalno pojasni šta jeste a šta nije kontraindikacija.

Janković je ponovio se ne vakciniše onaj ko ima alegiju na samu vakcinu, ono što je u vakcini ili ima teške alergije, a pod tim podrazumeva šok i osip, ne blage reakcije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je lekarima odmah skrenuta pažnja da to nije kontraindikacija, osim ako je neko alergijske konstitucije, to se mora uzeti u obzir, jer ne bi trebalo da budu vakcinisani.

Trudnicama se, s druge strane, kaže Janković, ne savetuje vakcinacija.

„Nijedna vakcina nije dosada ispitivana kod trudnica tako da ne može da se savetuje trudnicama, osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bilo je dešavanja u svetu da su vakcinisane, jer nisu znale da su u drugom stanju i nije bilo komplikacija ni po majku, ni po plod. Što se tiče planiranja trudnoće, u trenutku kada planiraju da se vakcinišu da budu svesne ne možemo da kažemo sa sigurnošću da je vakcina bezbedna, ali nema razloga da ne bude. Besmislene su izjave da treba čekati godinu dana i plašenje žena da vakcinisanjem neće moći ostati u drugom stanju. Sve preporuke kažu da ima smisla odložiti planiranje trudnoće dok prođe period vakcinacije, tog meseca, ne više“, istakao je on.

Tiodorović: Vakcinisano oko 119.000 građana, uz vakcinaciju moguć kolektivni imunitet za dva do tri meseca

Epidemiološka situacija deluje kao da je sa tendencijom poboljšanja, ali to ne treba da shvatimo kao da smo već u jednoj potpuno kontrolisanoj situaciji – daleko smo od toga, rekao je epidemiolog Tiodorović.

On je rekao da mere ostaju iste, da se na njima mora insistirati i tako se očuvati ova situacija.

„Skoro da nijedna zemlja nema toliko vakcine sa koliko mi raspolažemo. Cilj nam je da pored kolektivnog imuniteta koji je stvoren prirodnim putem, da li je on 30-35 odsto, uz vakcinaciju možda za dva do tri meseca dostignemo taj kolektivni imunitet koji nam je potreban“, rekao je Tiodorović.

Komentarišući ograničenja koje uvode pojedine države za osobe koje se ne budu vakcinisale, tj nemaju potvrdu o vakcinaciji, Tiodorović je rekao da podatak da je Grčka uvela kovid pasoše nije tačan i proveren, već da će ona to učiniti ako to bude odlučeno na nivou rukovodstva EU.

„Vrh je odlučio da ne donosi za sada tu odluku“, naveo je on.

Kako je dodao, kada uvodite nešto što može da bude ograničenje, time ograničavate i ekonomiju, ne samo kontakte ljudi i putovanja.

„Tako nešto ćemo pratiti, naša Vlada i ministarstva su u direktnom kontaktu sa Grčkom. Da li će neka zemlja uvesti PCR unutar sebe je njeno pravo, na nivou EU se dogovara“, rekao je.

On smatra da čak ni najbogatije zemlje i proizvođači ne mogu garantovati da će obezbediti za svo stanovništvo vakcine i sigurno će morati da nabavljaju i druge, te da je logično da će sve koje su dobre biti prihvaćene.

„Ovoga trenutka mi nemamo prisutnu činjenicu da imamo zastoj u bilo kojoj isporuci“, istakao je odgovarajući na pitanje o žalbama pojedinih država o kašnjenju dogovorenih isporuka vakcina.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko Evropska unija ne odobri rusku i kinesku vakcinu, imunolog Srđa Janković je rekao da je dokumentacija za Sputnjik V vakcinu predata Evropskoj agenciji za lekove, a da za Sinofarmovu nije još.

„Ja ne mogu da govorim unapred, ali očekujem da će sve vakcine koje imaju dokaze o ispravnosti biti registrovane kao i ostale, sve drugo bi me razočaralo“, naveo je on.

Izvor: Insajder

Reklame