Foto: Gerd Altmann preuzeto saPixabay

Efikasnost mera blokada protiv kovid- 19 i dalje je otvoreno pitanje, ali zatvaranje škola i preduzeća, ograničavanje putovanja i zabrana okupljanja možda su iskorenili nekoliko vrsta gripa, navodi se u novom izveštaju.

Slučajevi gripa naglo su opali tokom pandemije, a stručnjaci veruju da se to dogodilo zbog obaveznog nošenja maske, mera socijalne distance i drugih restrikcija radi suzbijanja širenja virusa korona.

Prema članku koji je objavio STAT, medij specijalizovan za vesti iz oblasti zdravstva, odsustvo gripa postalo je toliko izraženo tokom protekle godine da su dva soja virusa naizgled nestala.

Podtip virusa H3N2, kao i varijanta virusa gripa B, nisu primećeni više od 12 meseci. Moguće je da su ta dva soja „možda nestala – izumrla“, izvestio je STAT.

Trevor Bedford, biolog iz Centra za istraživanje bolesti raka „Fred Hačinson“ u Sijetlu, rekao je da postoji „pristojna šansa“ da H3N2 nestane, ali je priznao da je „svet veliko mesto“.

Što se tiče soja gripa B, stručnjaci su bezuspešno pretraživali baze podataka tražeći nove izveštaje o virusu.

„Samo zato što niko to nije vido, ne znači da je potpuno nestalo, zar ne? Ali moglo bi se dogoditi tako nešto“, rekao je Florijan Kramer, stručnjak za grip sa Medicinskog fakulteta Mount Sinaj na Menhetnu.

Zvaničnik SZO oprezan u proglašenju sojeva gripa izumrlima

Ričard Vebi, direktor Centra za saradnju Svetske zdravstvene organizacije za studije o gripu kod životinja i ptica, takođe je bio oprezan u pogledu proglašenja sojeva virusa izumrlima.

Vebi je primjetio da, iako je slučajeva gripa manje, samo deo virusa gripa podleže genetskom sekvenciranju u laboratoriji, što znači da „predviđanja o tome koji su virusi gripa možda nestali na osnovu onoga što se nalazi u bazama podataka rizikuju da budu pogrešna“, prenosi „Raša tudej“.

Iako neki stručnjaci tvrde da se nedostatak slučajeva gripa može pripisati zaključavanju, efikasnost takvih mera kada je u pitanju zaustavljanje širenja virusa korona i dalje je veoma sporno pitanje.

Mnoge zemlje koje su uvele stroge blokade nisu prošle ništa bolje od zemalja koje su zauzele manje drakonski pristup zdravstvenoj krizi. U martu je objavljeno da je Češka imala najveću stopu zaraženih virusom korona u svetu, uprkos višemesečnim zaključavanjima i obaveznom nošenju maski.

Izvor: N1

Reklame