Foto: Eparhija timočka
Reklame

Crkva svetog proroka Ilije u selu Šipikovo kod Zaječara prvobitno je podignuta 1907. godine. Zbog dotrajalosti konstrukcije od koje je objekat hrama bio izgrađen i mogućnosti urušavanja, građevinska inspekcija je naložila njegovo uklanjanje.

Izgradnja nove crkve na istoj lokaciji započeta je 2000. godine kada je urađena samo temeljna konstrukcija objekta dok je nastavak gradnje planiran za 2015. godinu.

U junu 2015. godine Društvo za geološka istraživanja i inženjering „Geoinženjering“ d. o. o. iz Niša izrađuje geomehanički elaborat u kom konstatuje da se izgrađeni temelji nalaze na nestabilnom tlu i da je promena lokacije opravdana i nužna, te je predloženo dislociranje objekta prema zapadu. Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog gospodina Ilariona ovaj predlog je usvojen i nova lokacija hrama je pomerena zapadno od položaja na kom je gradnja započeta 2000. godine.

Temelji nove crkve urađeni su u septembru 2015. godine a sredstva su dobijena od Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Gradske uprave Zaječar.

Gradnja je nastavljena od oktobra 2019. sredstvima iz budžeta Gradske uprave Zaječar.