foto: pixabay
Reklame

Dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša kako bi posle 5 dana sklonila cisterne sa amonijakom, ispala je iz šina. Meštani su i dalje u selu i čekaju evakuaciju. Ni pet dana od incidenta nadležni ne odgovaraju na pitanja novinara o tome šta je uzrok prevrtanja cisterni – stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici, pišu Južne vesti.

Dve cisterne pune opasne materije, koje na sreću nisu iscurile, još od subote 19. januara stoje kraj pruge u selu Jasenovik.

Radnici od tada popravljaju prugu, kako bi vozovi mogli ponovo da prolaze. U selo je danas stigla i dizalica, koja je trebalo da skloni cisterne iz sela, a za jutros je bila najavljena i evakuacija stanovništa, pa je do daljeg odložena.

Ipak, kako saznajemo sa lica mesta, tri osovine dizalice su ispale iz šina, a radnici sada moraju da ih vrate kako bi nastavili posao.

Za to vreme, meštani su i dalje u selu, i dalje nema zvanične potvrde da li će i kada biti evakuisani.

Iz Ministarstva saobraćaja i Infrastrukture železnice ne odgovaraju na pitanja novinara zašto su se radovi na popravci pruge odužili. Nema odgovora ni na pitanja šta je uzrok iskliznuća cisterne sa amonijakom i da li je krivac pruga koja nije remontirana decenijama, kako kažu meštani ili privatni prevoznik nije obezbedio cisterne po propisima.

Podsetimo, dve cisterne pune opasne materije ispale su iz šina pre 5 dana, oštećeno je oko 300 m pruge, a saobraćaj je blokiran i vozovi na pruzi Niš – Zaječar neće prolaziti do kraja nedelje.

Izvor: južne vesti

Reklame