Foto: pixabay

Kako portal Glas Zaječara saznaje, u rudniku Bogovina trenutno radi šezdesetak radnika, od 210 koliko je u ovom rudniku radno angažovano. Potvrđeno je da su dva lica pozitivna na COVID 19. Rudnik Soko trenutno radi samo na održavanju jamskih objekata, ne radi proizvodnja, a 7 rudara je zaraženo. U rudniku Lubnica 21. aprila je obustavljena proizvodnja, a trenutno rade nekoliko radnika samo na održavanju jamskih objekata. U rudniku Vrška Čuka nema inficiranih.

 

RUDNIK BOGOVINA

Direktoru rudnika Bogovina Goranu Milosavljeviću uputili smo nekoliko pitanja o radu samog rudnika, kao i broju inficiranih kao i kada je stigla zaštitna oprema za radnike.

Prema njegovim rečima u rudniku Bogovina zaposleno je 210 radnika. Od tog broja jamskih
radnika je 122 dok su 88 radnika zaposleni na spoljnim poslovima.

Prve količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju raspodeljeni su rudniku 25. marta, što u osnovi znači da su radnici 10 dana radili bez zaštite.

Prema rečima Milosavljevića, svi zaposleni koji su imali neiskorišćeni godišnji odmor za 2019-u godinu i slobodne dane, a koji nisu neophodni u procesu proizvodnje odmah nakon uvođenja vandrednog stanja upućeni na korišćenje godišnjih odmora i slobodnih dana.

„Zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava je bilo dovoljno za radnike koji su ostali na poslu“istakao je Milosavljević.

„Takođe po nalogu kriznog štaba JP PEU Resavica svi zaposleni stariji od 60 godina kao i zaposleni koji imaju malu decu do 12 godina i kojima je bračni drug radno angažovan su takođe upućeni na korišćenje godišnjih odmora i slobodnih dana“.dodao je on.

Prema rečima Milosavljevića prvi zaraženi u rudniku registrovan je u četvrtak 15. aprila, a taj radnik odmah je poslat u izolaciju. Drugi slučaj registrovan je kod radnika koji je bio na bolovanju i on je takođe odmah poslat u izolaciju.

„To su jedina dva registrovana slučaja pozitivnih na korona virus“.– kaže Milosavljević, direktor rudnika Bogovina.

Milosavljević kaže da rudnik Bogovina normalno radi sa smanjenim kapacitetom jer je broj radnika zbog pandemije redukovan na minimum.

„Na poslu je trenutno oko 60 zaposlenih. Na rudniku su preduzete sve moguće neophodne mere u borbi protiv pandemije što pokazuje i mali broj zaraženih“.- zaključuje on.

RUDNIK SOKO

U rudniku „Soko“ najmanje sedmorica rudara iz Aleksinca, Sokobanje i Knjaževca zaraženi su koronavirusom. Kako Dojče vele piše, tamo su prekasno uvedene mere.

U rudnicima širom Srbije nema ni osnovnih higijenskih uslova, piše Dojče vele. Rudnik mrkog uglja „Soko“ između Sokobanje i Knjaževca prestao je da radi zbog potvrđenih slučajeva koronavirusa među rudarima, potvrđeno je ekskluzivno za DW.

„Rudnik ‘Soko’ trenutno radi samo na održavanju jamskih objekata, ne radi na proizvodnji“, kaže Saša Ognjanović, zamenik šefa kriznog štaba JP „Resavica“, koje upravlja rudnikom. „Radnici su poslati u kućnu izolaciju. Prvi je bio zaražen radnik iz opštine Knjaževac, a posle toga se pojavilo još slučajeva. Ukupno sedam rudara je zaraženo“, dodaje Ognjanović za DW.

On tvrdi da u ostalim rudnicima ovog javnog preduzeća, u kojem radi oko 3.500 radnika, nema potvrđenih infekcija koronavirusom, iako se mnogi nalaze u okolini trenutnih žarišta – Niš, Novi Pazar, Ćuprija.

Interesantno je to da kada je Saša Ognjanović, zamenik šefa kriznog štaba JP „Resavica“ kazao da u ostalim rudnicima nema zaraženih, a izjavu je dao 17. aprila, a portal Glas Zaječara saznaje da je prvi registrovani na COVID 19 u rudniku Bogovina potvrđen 15. aprila. Postavlja se pitanje da li je Ognjanović prećutao da je i radnik u Bogovini pozitivan na COVID 19 ili do njega nije došla takva informacija, što je malo verovatno.

RUDNIK LUBNICA

Portal „Glas Zaječara“, prema nezvaničnih saznanjima, objavio je da je  21. aprila  privremeno obustavljen rad u rudniku lignita u Lubnici.

Zaposleni su, prema nezvaničnim saznanjima, svi upućeni na testiranje na Covid-19. Rad u rudniku lignita obustavljen je do daljnjeg.

Iz Ministarstva rudarstva i enegetike za portal Zamedia je odgovoreno da Rudnik lignita “Lubnica” nije zatvoren, već je uveden minimum procesa rada, koji je definisan merama koje JP PEU Resavica sprovodi u borbi protiv epidemije koronavirusa. Prema informacijama iz JP PEU Resavica, po uvođenju vanrednog stanja, preduzete su sve mere zaštite u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije, radnicima u rudniku su podeljene zaštitne maske, a rudnik je snabdeven svim dezinfekcionim sredstvima i zaštitnom opremom.

Međutim, naš portal nezvanično saznaje da u rudniku Lubnica radi svega nekoliko radnika, proizvodnja je obustavljena, a trenutno rade nekoliko radnika samo na održavanju jamskih objekata.

RUDNIK VRŠKA ČUKA

Kako nezvanično saznaje portal Glas zaječara, odmah nakon proglašenja vanrednog stanja ovaj rudnik je preduzeo sve mere zaštite radnika, i trenutno nema pozitivnih na COVID 19.

Reklame