Foto: pixabay

U rudniku „Soko“ najmanje sedmorica rudara iz Aleksinca, Sokobanje i Knjaževca zaraženi su koronavirusom. Kako Dojče vele piše, tamo su prekasno uvedene mere, prenosi N1.

U rudnicima širom Srbije nema ni osnovnih higijenskih uslova, piše Dojče vele. Rudnik mrkog uglja „Soko“ između Sokobanje i Knjaževca prestao je da radi zbog potvrđenih slučajeva koronavirusa među rudarima, potvrđeno je ekskluzivno za DW.

„Rudnik ‘Soko’ trenutno radi samo na održavanju jamskih objekata, ne radi na proizvodnji“, kaže Saša Ognjanović, zamenik šefa kriznog štaba JP „Resavica“, koje upravlja rudnikom. „Radnici su poslati u kućnu izolaciju. Prvi je bio zaražen radnik iz opštine Knjaževac, a posle toga se pojavilo još slučajeva. Ukupno sedam rudara je zaraženo“, dodaje Ognjanović za DW.

Prvi slučaj u rudniku „Soko“ potvrđen je prošle nedelje (9. april) nakon čega je po prvi put smanjen obim rada. Radnici sa teritorije opštine Knjaževac, koji su radili u istoj smeni sa zaraženim, poslati su na prinudni godišnji odmor ili primorani da iskoriste slobodne dane, navodi se u zaključku kriznog štaba „Resavice“, prenosi DW.

Rudnik je zatvoren tek četiri dana nakon prvog potvrđenog slučaja.

„Resavica“ upravlja sa devet rudnika širom Srbije. Krizni štab ovog javnog preduzeća tvrdi da su prve mere zaštite na radu usled epidemije uvedene par dana nakon proglašenja vanrednog stanja.

Međutim, izvor DW upućen u dešavanja u rudniku kaže da su, uprkos zahtevima rudara, prve mere uvedene tek dve nedelje kasnije: „Rudari su zahtevali da se redukuje posao, da se smanji broj ljudi i minimizira proizvodnja, ali direktor je, na osnovu uputstava dobijenih iz kriznog štaba, naredio da mora da se radi. Niko nije dobio adekvatnu zaštitnu opremu, niti zaštitu na ulazu u krug i zgradu rudnika, u svlačionice i kupatila. Sve je to kasnilo dve nedelje“, navodi izvor DW.

Rudnik mrkog uglja „Soko“ zapošljava oko 300 rudara koji rade u jami.

Iz kriznog štaba kažu da su rudari „Resavice“ od početka epidemije za rad dobili po jednu zaštitnu masku: „Mi smo obezbedili zaštitne maske, po jednu svakom rudaru, upotrebljive više puta. Obezbedili smo sredstva za dezinfekciju prostorija i ruku“, rekao je zamenik šefa kriznog štaba Ognjanović.

On tvrdi da u ostalim rudnicima ovog javnog preduzeća, u kojem radi oko 3.500 radnika, nema potvrđenih infekcija koronavirusom, iako se mnogi nalaze u okolini trenutnih žarišta – Niš, Novi Pazar, Ćuprija.

Izvor: DW, n1

Reklame