Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji zatražila je danas od Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu da ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivačanina, osudjenog ratnog zločinca“, koja je zakazana za 9. septembar.

Posebno, kako navode, zahtevaju od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što Srpska napredna stranka (SNS), bez obzira na kritike EPP-a od pre četiri godine, u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca.

Podsećaju da u Srbiji još uvek nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika, koji pored ostalog sankcioniše negiranje i relativizaciju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

„Šljivančanin kao i svaki drugi građanin ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom – onda je jasno da je reč o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca – koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke. Iako je promocija osuđenih ratnih zločinaca kao i skrivanje optuženih za ratne zločine normalizovano od strane izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Srbiji, ne smemo kao društvo pristati na zamenu teza u kojoj su ratni zločinci tragične ličnosti, a žrtve zločina kolateralna šteta burnih istorijskih perioda“, ističe Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

Izvor: Danas

Reklame