Reklame

Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija lakša nego pre nekoliko meseci, ali da može očekivati da je ovo „zatišje pred buru“.

Popadić je na Radio-televiziji Srbije pozvao mlade da iskoriste leto da se vakcinišu i dodao da ne treba strahovati od vakcine, već od bolesti.

On je dodao da nije dostignuto 50 odsto imunizovanih, da je Srbija na oko pola puta ka kolektivnom imunitetu i da je daleko od cilja, te da nije dovoljno ljudi vakcinisano da zemlja mirno čeka jesen.

Popadić je rekao da ne vidi da će situacija sa ovakvim tempom vakcinacije biti dobra i očekuje da će na jesen biti mnogo više obolelih na dnevnom nivou, da će se broj novoinficiranih meriti hiljadama.

„Nisam posebno zainteresovan što se pojavio delta soj, koji je nešto zarazniji, već je vuhanski soj napravio dovoljno problema. Problem je što imamo mnogo onih koji su neimunizovani“, naveo je Popadić.

On je istakao da zabrinjava ponašanje mlade populacije, da na jesen mora da se krene sa školskom godinom i da će tada biti epidemijskih problema.

Govoreći o eventualnoj trećoj dozi vakcine, Popadić kaže da o tome ne razmišlja, već želi da svi dobiju prvu i drugu dozu, a da, ako svi prime dve doze, neće biti potrebna treća.

Napominje da Srbija ima dovoljno vakcina da građani prime i treću dozu, ako bude potrebe.

Izvor: Danas