Ćudljiva Baba Marta ovog proleća rešila je da pokaže svoje zube. Iako smo, kalendarski, dočekali proleće, zima ne odlazi.

Ptice selice, koje su već stigle u naše krajeve, u proteklih nekoliko dana bore se za opstanak, a kako naši čitaoci reporteri javljaju, sve je veći broj uginulih ptica koje su borbu izgubile.

Rode su  stigle u Vražogrnac – naše selo roda. Ali i u Veliki Izvor i Vratarnicu.

Vremenske neprilike nikako im ne idu u prilog problem je nedostatak hrane, ali i hladnoća.

Dragan Petrović iz Vratarnice, inače profesor ekonomske grupe predmeta u zaječarskoj Ekonomsko trgovinskoj školi, javio nam je da je uspeo da nahrani rode u Vratarnici, čitajući naša uputstva koja smo objavili OVDE . Našao je rešenje koje sprečava da druge životinje pojedu ribu, tako što je komade ribe stavio u posudu sa vodom. Rode su se nahranile, a koliko im je obrok prijao najbolje pokazuje činjenica da su počele da se šepure oko gnezda.

Na pansionu kod njega je trenutno nekoliko selica, koje je premrzle pokupio.

U gostima kod profesora Petrovića trenutno je drozd borovnjak, koji je onemoćao zbog hladnoće i nedostatka hrane.

Malo topline i hrane čini čuda, pa su ptice već nakon pola sata napravile graju i zadovoljno kljuckaju hranu i oporavljaju se. Nažalost, ovih nekoliko ptica imalo je sreću, dok je za veliki broj njih bilo isuviše kasno.

Pristigle su već i laste – one, po ovom snegu, nemaju gotovo nikakvu šansu da prežive, jer se hrane letećim insektima. Sreća u nesreći je da je zabeležen povratak svega nekoliko primeraka.

Pticama je potrebna naša pomoć, u vidu hrane, i privremenog kutka gde mogu da se zagreju, kako bi mogle da prežive ove neprilike.

Na ovom linku možete pročitati šta koja vrsta ptice jede: ŠTA PTICE JEDU

Da bi vašu terasu ili baštu pretvorili u prihvatilište i oazu za ptice selice, nije potrebno puno: dovoljna je neka stara posuda sa malo semenja, ili da samo malo rasčistite sneg i razbacate žito, proso, suncokret.

Za hranilicu su vam potrebne dve flaše, jedna od 5 i jedna o 1.5 litra, skalpel, par grančica, malo žice ili konopac i mešavina semenja. Naši drugari su napravili hranilicu i evo kako to izgleda:

Izdvojite malo vremena – jedna šaka semenja predstavlja razliku između života i smrti, a ptice će vam biti više nego zahvalne. Odužiće se – pesmom koja će se vam zagrejati srce.

 

 

 

 

Reklame