Foto: Pixabay

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – Gardasil 9, dopremljena u Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

U toku narednih dana izvršiće se distribucija iste do domova zdravlja na teritoriji nadležnosti Zavoda (Zaječarskog i Borskog okruga), gde će se vršiti vakcinacija.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti, radi se o preporučenoj imunizaciji protiv HPV.

To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (epidemiolog, pedijatar, ginekolog). Vakcina se preporučuje kod dece starije od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a.

Vakcina Gardasil 9 je odobrena za primenu kod žena i muškaraca, uzrasta 9 godina i starijih, za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

Vakcina se daje u dve doze, u razmaku od 6 (šest) meseci za uzrast 9-14 godina, a starijima u tri doze po šemi 0,2,6 meseci.

Reklame