Foto: Glas Zaječara

Dvadesetak građana Srbije, iz Zaječara, Niša, Prokuplja, Šida, kako oni kažu za portal Glas Zaječara, već četiri dana nalaze se na graničnom prelazu Nikelsdorf, između Austrije i Mađarske. Prema njihovim rečima, policija Austrije ne pušta ih dalje, pošto granica Srbije je zatvorena. Niko iz ambasade Srbije se nije oglasao, a polako ostaju bez hrane i vode.

Građani Srbije koji su na privremenom radu u Austriji, zbog epidemije COVIDA-19, ostali su bez posla. To nije kraj njihovim mukama. Kada su svojim automobilima pokušali da se vrate kući, stigli su do granice Austrije i Mađarske, i tu su kako oni tvrde već četiri dana.

Boban Marijanović iz Ražnja poslao nam je video poruku, u kojoj apeluju od države Srbije da im pomogne da se vrate kući.

„Nas dvadesetak, sa automobilima sa srpskim tablicama, već četiri dana smo na granici između Austrije i Mađarske. Ambasada kao i ministrastvo unutrašnjih poslova je obavešteno, i niko ništa ne preduzima u vezi naše situacije“. – istakao je Marijanović za portal Glas Zaječara.

Oni apeluju na državu Srbiju da im pomogne i pitaju, zbog čega državljani drugih zemalja mogu da prođu kroz Srbiju, dok je njima zabranjeno da se vrate kući.

„O čemu se tu radi? Šta se to dešava? Voleli bi smo da se ova situacija što pre reši, pošto nam nedostaje hrane i vode“.- ističe Marijanović.

On ističe da se trenutno nalaze na parkingu, i da im nestaje polako i goriva, i da su ovde građani Srbije iz više gradova.

„Ima nas iz Pazara, Niša, Prokuplja, Zaječara, Šida, Čačka, Vršca čak i sa Kosova“ističe on.

Marijanović je još jednom apelovao na državu Srbiju da pomogne, pošto pored hrane i vode ostaju i bez novca. Na kraju je dodao i to da ih čuva policija Austrije.

Mihajlo Janjetović iz Zaječara istakao je za portal Glas Zaječara da je i on u grupi od dvadesetak radnika povratnika iz Austrije i da je on već četiri dana na graničnom prelazu Nikelsdorf, između Austrije i Mađarske.

„Zovem se Mihajlo Janjetović iz Zaječara, i nalazim se na granici Nikelsdorf već četiri dana. Niko ništa ne preduzima da stignemo svojim kućama. Ovde nas ima oko 20 državljana Srbije iz raznih gradova“.- kaže Mihajlo.

Nadamo se da će država Srbija brzo reagovati, i da će naši sugrađani, biti brzo vraćeni svojim kućama.