4. sednica skuštine, Glas Zaječara
Reklame

Odbornici zaječarske skupštine danas su razmatrali Predlog Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara. Odlukom odbornika vladajuće većine ukinuta je jednokratna naknada porodilji za prvorođeno dete.

 

Na današnjem zasedanju zaječarske skupštine odbornici su, između ostalog, odlučivali i o dodatnoj zaštiti porodilja. Naime, deseta tačka predloženog dnevog reda bio je upravo pretres Predloga odluke o dodatnoj zhaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara.

Amandmanom na član 1  i član 4. stav 1. Predloga odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara predloženo je da u buduće porodilja ima prao na jednokratno davanje a trećerođeo i svako naredno dete u iznosu od 60000 dinara.

Ovom izmenom praktično je ukinuta jednokratna naknada porodilji za prvorođeno, odnosno drugorođeno dete na teritoriji grada Zaječara.

Podsećamo predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će od 1. januara 2022. godine roditelji za svako prvorođeno dete od države dobijati po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, kao i da za studente koji dobiju dete neće važiti ispitni ispitni rokovi.

„Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, da je stopa rodnosti tek nešto viša od 1,5 a za prostu reprodukciju nam je potrebno 2,15 i to je veoma veliki problem“, istakao je Vučić.

Iako je u gradu na Timoku sve manje beba, čini se da odbornici smatraju da bi, uz nove mere vlade, roditeljima pomoć iz budžeta grada bila suvišna.