Foto: Glas Zaječara Irena Živković

„Gospođo Brnabić, da li znate o čemu govorite kada kažete da je SNS jedina stranka koja se bavi životnom sredinom i čistim vazduhom?“ upitala je Irena Živković, predsednica Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru.

Prema njenim rečima SNS je stranka koja je Borane koji su izašli na ulicu da brane svoje pravo na zdravlje nazivala plaćenicima, lažovima i izdajnicima.

„Tadašnji ministar, Aleksandar Antić, je javno u uživo prenosu sa ekoloških protesta u Boru rekao da su protesti politički i da Borani lažu o zagađenju. U trenutku kada je to izgovarao, u Boru je sumpor dioksid prelazio čak i 5000 mikrograma po metru kubnom vazduha, od zakonom dozvoljenih 250 mikrograma. U trenutku kada je to izgovarao, arsen je u Boru bio 200 puta preko zakonom dozvoljene granice“, ističe ona.

Takođe kaže da je tadašnji ministar, Goran Trivan, zbog kršenja zakona o zaštiti vazduha i zakona o zaštiti životne sredine, dobio krivičnu prijavu od Borana koja nikad nije procesuirana, kao ni ona protiv gradonačelnika Bora i protiv direktora Zijina jer zakone u ovoj državi su, kako ona tvrdi, suspendovali.

„Gospođo Brnabić, Bor je grad za koji je Batut još 2019. godine rekao da se hitno moraju sprovesti mere zbog ogromnog povećanja maligniteta upravo zbog zagađenja, koje jeste postojalo oduvek, ali je dolaskom SNS – a na vlast, a zatim i dolaskom Kineza eskaliralo. Bor je grad čija su okolna sela potpuno devastirana okolnim kopovima i zagađenjem i trenutno se skoro sva spremaju za iseljenje. Bor je grad koji ima Borsku reku koju zovu Mrtva reka jer nema živog organizma u njoj. Grad iz čijeg Robule jezera sav otrov odlazi u Timok, odatle u Dunav, odatle u Crno more“, objašnjava Irena Živković.

„I Vi se hvalite brigom o životnoj sredini?“ upitala je ona i dodala:

„Najdobronamernije Vam predlažem da se bolje pozabavite advokatima i svojom odbranom jer uskoro će i srpsko pravosuđe biti oslobođeno političke šape, a postojimo mi koji nećemo odustati od namere da za zločin nad zdravljem borske dece i odgovarate“.

Reklame