Glasno za omladinu, izvor: Glasno za omladinu /fb
Reklame

Grupa građana Glasno za omladinu, pre svega, pruža apsolutnu, bezrezervnu podršku sindikatima u sastavu Ziđin Kopera u vezi pregovora oko novog kolektivnog ugovora, saopštavaju oni.

„Umesto da se zarade u 2023. godini, svakom radniku poveća za 14,3%, oni bi linearno da povećaju zaradu za samo 5000 dinara što je sramno! Takođe, neprihvatljiva je ideja da se topli obrok obračunava na godišnjem nivou, a znamo da živimo u vremenu kada se inflacija oseća na mesečnom nivou! Smanjenje regresa je takođe neprihvatljivo! Napad na prava invalida rada je takođe zatrašujuće, iako se zna da rudnik pored bakra proizvodi i invalide rada. Interesantno je kako strani investitor priča o pravednosti i na taj način opravdava smanjenje prava radnika, pod izgovorom da su u nepravednom položaju radnici sa najnižim primanjima, a ne pita se da li je isto nepravedno da plaća samo 5% rudne rente i to proračunatu na neto prihod?

Takođe, sramno je ponašanje Aleksandra Milikića i Dragana Popovića, čelnika oba grada u kome Ziđin posluje, koji „brinu“ o građanima kada je njima u interesu i ako to nije u njihovoj nadležnosti, a kada treba da se suprostavi diktatu iz Nemanjine 11 i sa Andrićevog venca kriju se iza zakonskih nadležnosti. Zahtevamo od gorepomenutih osoba da upotrebe svoju „moć“, koju, kao vodeći ljudi lokalnih samouprava, imaju, zarad zaštite prava radnika!

A takođe podsećamo Ziđin da je za 350.000.000 dolara dobio kompaniju koja vredi najmanje 20 puta više, da u ovoj državi plaća smešne poreze i rudnu rentu, da ostvaruje ogromne prihode i pored ogromnih investicija, te da je sramotno ponašanje iste jer ne može da ispoštuje i taj član starog kolektivnog ugovora koji kaže da novi kolektivni ugovor ne može da da manje prava nego prethodni. Isto tako, zahtevamo od sestre-firme Ziđin majninga da bez odlaganja dozvoli sindikalno organizovanje u njoj, bez pritiska na radnike“, ističe se u saopštenju.

Reklame