foto: novosti.rs
Reklame

Desetak zemlja sveta uvelo je ili će uskoro uvesti obaveznu vakcinaciju protiv kovida uglavnom za određene grupe stanovništva.

Izuzetak je Turkmenistan, gde je početkom jula odlučeno da vakcinacija protiv kovida 19 bude obavezna za sve građane, osim za one koji cepivo ne mogu da prime iz medicinskih razloga.

Prema pisanju naučnog časopisa BMJ, ova bivša sovjetska republika do sada zvanično nije saopštila da je bilo smrtnih ishoda usled bolesti kovid 19. Zbog prikrivanja podataka o obolevanju i umiranju, Turkmenistan je kritikovala i Svetska zdravstvena organizacija.

Pored Turkmenistana, i Saudijska Arabija ima prilično stroga pravila u vezi sa vakcinacijom, koja podrazumevaju da svi zaposleni moraju da budu vakcinisani da bi mogli da idu na posao. Takođe je najavljeno da će od avgusta vakcina biti neophodna da bi se ušlo u većinu ustanova kao i u javni prevoz, preneo je Rojters.

Istovremeno, Rusija koja se poslednjih nedelja suočava sa velikim brojem obolelih i preminulih odlučila je da pokrene kampanju da do 15. avgusta bar 60 odsto zaposlenih u trgovini, transportu, obrazovanju, zdravstvu primi vakcinu.

Kako piše Moscow times, to znači da do ovog datuma između 2,1 i 2,4 miliona Moskovljana mora da bude kompletno vakcinisano. Građani mogu da odbiju vakcinaciju, ali kako su zvaničnici objasnili u tom slučaju poslodavci mogu da ne isplate zarade zaposlenima.

Blaži pristup u obaveznoj vakcinaciji izabrale su ostale države.

Vakcina protiv kovida je obavezna za medicinske radnike u Italiji, kao i u Francuskoj i Grčkoj. U Grčkoj vakcinu mora da primi i osoblje u domovima za stare. U ovoj državi takođe u zatvorene prostore poput restorana i bioskopa moći će da uđu samo oni koji su vakcinisani.

Takođe, najavljeno je da će od oktobra vakcina biti obavezna za zaposlene u domovima u Engleskoj. Slične mere stižu i iz Australije, u kojoj je najavljeno da će i zaposleni u hotelima određenim za karantine, kao i paraolimpijci koji idu u Tokijo morati da prime vakcinu.

Izvor: Danas