Ministar policije Bratislav Gašić obratio se danas medijima povodom smrti devojčice koja je u utorak 26. marta nestala u Boru. – piše Danas.

 

„Postoje saznanja da se jedan od počinilaca vratio 28. marta na deponiju i telo prebacio na drugu lokaciju“, rekao je Gašić o potrazi i dodao da se zbog toga još uvek sve informacije proveravaju.

Ministar je dodao da se osumnjičenima ne može verovati budući da su sve vreme prebacivali krivicu jedan na drugog.

„Što se tela tiče, mi smo dvoje osumnjičenih doveli drugi dan i izvršili poligrafsko testiranje, gde je vozač imao zakasnelu reakciju, a suvozač je imao reakciju. Istog dana su oduzeta sva tri vozila i uradila se detaljna analiza. Njih dvojica su nas odveli do mesta deponije gde su bacili telo, ali imamo saznanja da je jedan od osumnjičenih vratio i pomerio telo. Jedan na drugoga prebacuju krivicu i ne možemo da im verujemo“, rekao je Gašić.

„Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao celu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke“, rekao je on dodajući da je potraga za devojčicom i pored svih uloženih napora nažalost završena sa tragičnim ishodom.

Gašić je objasnio i detalje tragedije.

On je podsetio da su obojica osumnjičenih priznali zločin i detaljno opisali kako su ga izvršili.

„Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom uradili i ubili Danku, pa njeno telo bacili na deponiju“, rekao je on.

Opisao je i sled događaja u Banjskom polju u danu kada je devojčica nestala.

„Majka je sa decom došla iz Bora u 13.10 časova, deca su bila u dvorišu. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13.59“, objasnio je ministar Gašić.

U 18.57 časova, nastavio je Gašić, aktiviran je sistem Pronađi me.

„Mi smo od izlaska iz stana majke pratili forenziku telefona i njeno kretanje od Bora do Banjskog Polja, proveravali smo i sva lica koja su tuda prolazili. Proveravali smo i tačno vreme kada je nastala pomenuta fotografija, što nam je bilo značajno“, rekao je Gašić govoreći o prvim momentima nakon nestanka devojčice.

Praćena su sva druga lica koja su tuda prolazila.

„Provereno je i vreme kada je nastala fotografija, što je bilo važno da bi se utvrdilo koliko je dete bilo van vidokruga majke“, istakao je Gašić.

Kako je dodao, devojčica je bila oko sedam minuta bez nadzora.

 

„Od 13.45 do 13.52 kretala se izvan dvorišta. Majka je videla dva vozila“, rekao je Gašić.

Kako je otkrio ministar, oni su se sreli i sa ocem stradale devojčice.

„Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13.50 časova. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko dva i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D, a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno“, rekao je ministar.

Oni su potom, kako je Gašić naveo, odlučili da telo devojčice bace na obližnju deponiju.

„Tokom vožnje su se dogovorili da telo deteta bace, a tokom vožnje ih je zaustavio otac deteta koji ih je pitao da li su videli dete, odgovorili su negativno. Nakon toga su je ostavili na deponiji u smeću. Nakon toga su se vratili u firmu. S. J. je pozivu otišao do Banskog polja da bi tražio devojčicu“, rekao je Gašić.

Kako je tekla policijska istraga?

Kako kaže, razgovarali su sa majkom više puta, koja je došla u staru kuću nakon tri godine.

„Početne informacije smo morali da dobijemo od majke. Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja“, rekao je ministar.

On je rekao da je teren koji je pretraživan jako nepristupačan i pripadnici žandarmerije, policije, vatrogasaca, sa svim dronovima, krug od 10 kilometara je pretražen pet puta.

„Svaka kuća, podrum, šahta i zamrzivač su bili otvoreni. Istraga je išla u tri pravca“, rekao je Gašić.

On je objasnio i kompleksnost samo istrage.

„Radi se o 46.000 logova, telefonskih brojeva. Toliko je promena bilo na baznim stanica, sve je trebalo uvezati, videti da li je neko majku pratio, da li je ona imala neku komunikaciju, i pregledati sve kamere, GPS.-ove. to je 175.000 komunikacija“, rekao je on.

Policija je pogledala preko 200 kuća i stanova.

Gašić je podestio da je priveden i jedan policajac iz PU Bor koji je, čak i ranije, davao informacije kako novinarima, tako i advokatima, te da je pao na poligrafu, a potom dobio i disciplinsku meru.

„Trudili smo se da ne ugrozimo samu istragu, a da vama novinarima bude omogućen pristup“, naveo je Gašić.

Ministar se osvrnuo na pitanje zbog čega je toliko teško doći do tela, kao i da li je bilo tragova kočenja na afaltu.

„Prva komšinica nije gledala na sat, a dete je tim putem krenulo dole, dete je izašlo iz ovog šipražja i tu se vide tragovi stajanja. Majka i sin su videli deta kako ide leđima okrenutim ka gore. Ono je izgubljeno išlo nekih sedam minuta, nakon toga nailazi otac koji sreće osumnjičene koji ih zausatvlaj i pitra da li su videli devojčicu, što su oni negirali“, rekao je Gašić pokazujući na mapu Banjskog polja.

Ministar se zatim zahvalio Austrijskoj policiji, Interpolu i svima koji su ponudili pomoć u pokušaju da se pronađe mala Danka Ilić.

Gašić se osvrnuo i na to zbog čega je predsednik Vučić objavio vest o smrti devojčice.

„Ja sam u toku sednice dobio informaciju iz Bora i ne vidim ništa loše u tome što je predsednik to objavio“, rekao je on.

 

 

 

Reklame