foto:Fondacija Slavko Ćuruvija

Izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije, Ivana Stevanović, izjavila je danas da ta fondacija od maja dobija informacije i glasine da je Apelacioni sud doneo odluku i da je presuda oslobađajuća za optužene koji su dva puta prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Ćuruvije 1999. godine.

Stevanović je za televiziju N1 rekla da je neobično da se toliko dugo čeka na odluku, ali da bi prema informacijama koje imaju, presuda uskoro mogla da bude objavljena.

„Apelacija je završila svoj deo saslušanja još u martu. Ovo deluje kao kuvanje žabe. Puštaju se informacije da je presuda oslobađajuća, kao da se priprema javno mnjenje za objavljivanje“, navela je ona.

Prema njenoj oceni, strašno i skandalozno je, ako je tačno, da se 24 godina nakon ubistva Ćuruvije sve vraća na početak i ignorišu svi dokazi koji su izneti, a koje fondacija i advokati smatraju ozbiljnim i dovoljnim da optužene stave na mesto zločina.

To će, kako je navela Stevanović, biti „strahovito zastrašujuća poruka“ za pravosudni sistem, građane, porodicu i prijatelje Slavka Ćuruvije i novinare i dodala da će time biti poslata jasna poruku da „država ne štiti slobodu izražavanja“.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

U završnoj reči u sudskom postupku osumnjičenima za ubistvo, tužilac je zatražio maksimalnih 40 godina zatvora, a osumnjičeni, bivši rukovodioci Resora službe bezbednosti Srbije Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić su izjavili da nisu krivi za ubistvo Ćuruvije.

Izvor: Beta

Reklame