Image by Tumisu from Pixabay
Reklame

Evropska komisija daće preporuku da vakcine protiv kovida 19 važe devet meseci nakon primljene druge doze za putovanja.

Ovu vest prenosi Blumberg na svom sajtu, pozivajući se na dokument EK u koji je imao uvid.

Takođe se navodi da će EK pozvati svoje članice da otvore granice za sve putnike koji su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija od 10. januara.

Ovo može da bude posebno značajno za putnike iz Srbije vakcinisane Sinofarm vakcinom. Iako je ova vakcina dobila odobrenje SZO, određeni broj EU država je ne prihvata pošto nema odobrenje i Evropske agencije za lekove (EMA).

Takođe se navodi da će EK predložiti državama i mogućnost da od putnika koji su vakcinisani nekom od SZO odobrenih vakcina, a koje nije odobrila EMA, kao i od onih koji su preležali kovid, dodatno zatraži negativan PCR test kao uslov za ulazak.

Blumberg prenosi da predlog EK podrazumeva uspostavljanje novog vremenskog limita za važenje vakcinacije što znači da će buster doza za putovanja biti potrebna devet meseci nakon primanja druge doze.

Sajt takođe navodi da EK predlaže da od marta naredne godine u države EU mogu ući svi putnici koji imaju kovid sertifikat (dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test), odnosno da se dozvola za ulazak ne zasniva na tome da li putnici dolaze iz neke od epidemiološki bezbednih zemalja ili ne.

Izvor: Danas