U Rajačkim pimnicama živi vino
Reklame

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čiji je cilj saradnja u očuvanju autentičnog izgleda i namene negotinskih vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, poznatim po pivnicama – kamenim vinskim podrumima.

Evropska unija je opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane sela, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ.

Rajačke i Rogljevačke pivnice se nalaze na preliminarnoj UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

„Saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture nam je veoma bitna za renoviranje kuća i poboljšanje infrastrukture u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, jer želimo da očuvamo autentičan izgled ovih sela i sačuvamo ih od propadanja. Obnovom seoskih kuća u samim selima, kao i pivnica, sačuvaće se bogata istorija i nasleđe ovog vinarskog predela“, rekao je vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović je rekla da su Negotinske pivnice jedini ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju i zajedno sa vinogradima i selom čine kulturni predeo i čuvaju nematerijalno nasleđe koje se prvenstveno ogleda u tradicionalnim znanjima uzgajanja grožđa i proizvodnje i čuvanja vina.

„Da bi pivnice bile očuvane neophodno je aktivno uključivanje lokalne zajednice sa svim svojim znanjima i iskustvima. Sigurni smo da će sredstva Evropske unije pomoći očuvanju pivnica, koje nažalost sve više propadaju, i da će pospešiti lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u njihovo očuvanje“, rekla je Đukanović.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa u Istočnoj Srbija. Finansiraju ga Evropska unija i nemačka Vlada, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Izvor: Beta

Reklame