Foto: Pixabay
Reklame

Evropska regulatorna tela došla su do zaključka da je suviše rano da preporuče upotrebu četvrte doze vakcine protiv kovida 19 u opštoj populaciji.

Kako su zajedno saopštili Evropski centar za kontrolu bolesti i Evropska agencija za lekove, razlog za ovakav zaključak između ostalog jeste i činjenica da nema dokaza da zaštita koju pruža prethodna vakcinacija od teških formi bolesti slabi.

– Obe agencije se međutim slažu da četvrta doza ili drugi buster može biti dat osobama koje imaju 80 i više godina nakon analize podataka o većem riziku od teškog oblika kovida 19 u ovoj starosnoj grupi kao i zaštiti koju pruža četvrta doza, navedeno je u zajedničkom saopštenju ECDC-a i EMA.

Agencije dalje navode da ne postoje „jasni dokazi u EU da zaštita koji vakcina pruža značajno slabi među osobama sa normalnim imunim sistemom starosti od 60 do 79 godina i da stoga nema ni jasnih dokaza koji bi podržali upotrebu četvrte doze u ovom trenutku“.

Drugi buster upravo je u pojedinima evropskim ali i drugim državama preporučen za osobe starije od 60 godina. U Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi kojima je prošlo pet meseci od treće doze s tim što je opšti savet da drugi buster treba prevashodno da dobiju stariji i oni sa oslabljenim imunim sistemom.

EMA i ECDC navode i da će nastaviti da prate podatke kako bi se utvrdilo postoji li povećan rizik od teškog obolevanja među vakcinisanima.

– Ako se promeni trenutna epidemiološka situacija, možda postane neophodno da se razmotri upotreba četvrte doze u starosnoj grupi od 60 do 79 godina. U međuvremenu nacionalna tela će uzeti u obzir svoje podatke pri odlučivanju da li da omoguće upotrebu četvrte doze kod osoba koje su u većem riziku (od teške bolesti), takođe piše u saopštenju, u kome se navodi i da do sada nije bilo nikakvih podataka koji bi doveli u pitanje bezbednost četvrte doze.

EMA i ECDC navode i da su podaci o upotrebi četvrte doze ograničeni i da potiču iz Izraela. Jedna studija iz ove zemlje pokazala je između ostalog da je korist od četvrte doze za mlađu populaciju ograničena.

Na drugoj strani kada se govori o populaciji starijih od 60 godina nekoliko studija potvrdilo je da četvrta doza pruža značajnu zaštitu od teških formi bolesti. Kako je međutim prošlo kratko vreme od kada je ova grupa primila četvrtu dozu nemoguće je još uvek zaključiti koliko dugo traje ta jaka zaštita.

Stav EMA i ECDC nije obavezujući i svaka od članica Evropske unije samostalno donosi odluku o upotrebi četvrte doze. Do sada je devet država EU (Kipar, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Holandija i Švedska) preporučilo upotrebu četvrte doze za određene starosne grupe, dok ostale nisu to učinile.

Četvrta doza još od ranije bila je preporučena samo za imunokompromitovane osobe u 20 država EU. Sve države EU uvele su vakcinaciju trećom dozom za starije od 18 dok je takođe 15 zemalja preoporučilo prvi buster i za tinejdžere odnosno starije od 12 ili 16 godina.

U celoj Evropskoj uniji do kraja marta 83 odsto građana primilo je prve dve doze, a njih još 63 odsto dodatnu treću dozu.

Buster i u Australiji i Americi

Među zemljama van Evrope koje su odobrile upotrebu četvrte doze su i Australija i Amerika. U Australiji četvrta doza bi trebalo da se daje osobama starijim od 65, zatim onima koji žive u domovima kao i imunokompromitovanima. U Americi dodatni buster će se davati starijima od 50 kojima je prošlo najmanje četiri meseca od primanja treće doze.

Još podataka iz Izraela

Poslednja studija iz Izraela o upotrebi četvrte doze među starijima od 60 godina pokazala je da dodatna buster doza pruža kratkotrajnu zaštitu od zaražavanja omikron sojem. Koliko dugo štiti od težih formi bolesti i hospitalizacije ovom studijom nije utvrđeno pošto je obuhvaćen kratak period. Ono što u tom kratkom periodu jeste pokazano je da oni koji su primili dodatni buster jesu više zaštićeni od onih koji su dobili treću dozu pre četiri meseca. Kako prenosi NJujork tajms, stopa teških formi bolesti u grupi starijih od 60 koji su pre četiri meseca primile treću dozu bila je 3, 5 puta veća od stope teškog obolevanja u grupi koja je primila četvrtu dozu četiri nedelje nakon davanja drugog bustera. Šest nedelja nakon primljenog drugog bustera stopa obolevanja među onima koji su primili četiri vakcine bila je 4,3 puta manja nego među onima koji su primili tri doze. „U slučaju potvrđenih infekcija, četvrta doza izgleda da pruža samo kratkotrajnu zaštitu i skromnu korist… U našoj studiji četvrta doza povećala je zaštitu od teške bolesti u odnosu na treću dozu koja je data pre više od četiri meseca“, napisali su istraživači.

Izvor: Danas

Reklame