Foto: Glassporta.rs

Ekipa Grljana osvojila je treće mesto i bronzanu medalju na Seoskim igrama Sportskog saveza Srbije. Grljanci su ostvarili sjajan rezultat na Državnom takmičenju čiji je domaćin bio Čačak. Veliko finale Seoskih sportskih igara održano je minulog vikenda, a pobednici četvrtog izdanja ove prestižne manifestacije postali su takmičari iz sela Orane kod Bojnika, koji su na taj način stigli i do glavne nagrade igara, sportskog terena čiji darodavac je Sportski savez Srbije, piše Glassporta.rs.

Veliki žal ponovo ostaje za ekipu Grljana, jer su takmičari iz najvećeg zaječarskog sela bili tako blizu titule, koje bi donelo potpuno nov sportski teren za mali fudbal i rukomet u Grljan. Naime, Grljanci su po završetku svih 11 disciplina sakupili 79 bodova, što je bilo dovoljno za bronzano odličje. Samo bod više imala je ekipa Miločaja iz Kraljeva, dok su prvoplasirani takmičari Orana osvojili 83 boda i postali novi šampioni.

Četvrte po redu Seoske igre Sportskog saveza Srbije svečano je otvorio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je u ime domaćina ove velike i sada već tradicionalne manifestacije poželeo puno sreće svim takmičarima, za šta je nagrađen plaketom srpske „kuće sporta“ koju mu je uručio predsednik Davor Štefanek.

Sjajni su u dva dana takmičenja na terenima Sportskog centra „Mladost“ u Čačku bili Grljanci. Na pravi način su reprezentovali kako svoje selo, tako i grad Zaječar. Takmičenje je počelo kako se samo poželeti može, sa prvim mestom u skoku u dalj, a nastavilo se i odličnim nastupom i drugim mestom u skakanju u džakovima i trećom pozicijom u nadvlačenju štapa za ekipu, koju je i ovog puta predvodio Sportski savez grada Zaječara. Nedostajalo je i sreće u nekim momentima, ali požrtvovanja svakako nije. Bodrili su jedni druge, borili se za svaki poen, a na kraju je baš malo falilo za neverovatan podvig. Ipak, osvojena je medalja, druga u nizu na Seoskim igrama za ekipu Grljana, inače četvorostrukog uzastopnog zaječarskog i regionalnog šampiona i učesnika sva četiri velika finala, u Rudnoj Glavi, Vrnjačkoj Banji, Ubu i Čačku.

Posle prvog dana takmičenja Grljan se nalazio u vođstvu, na prvom mestu među 10 najboljih sportskih sela u Srbiji, ali je valjalo to i odbraniti drugog dana takmičenja. Međutim nema se šta zameriti ekipi koja je pokazala zajedništvo i borbu za primer do samog kraja takmičenja. Odluka je pala u nadvlačenju konopca, šahu i poligonu – trčanju sa preprekama, gde su osvojena dva treća i jedno četvrto mesto, pa je po završetku bodovanja za dve sekunde u poligonu i pola poena u šahu izmaklo prvo mesto, koje bi donelo zlato i pobednički pehar u Grljan.

Ipak, još jednom vredi istaći, borili su se takmičari koji su predstavljali najveće zaječarsko selo zaista do poslednjeg atoma snage i izgarali na terenu, ali mora se priznati i da je pomalo konfuzan sistem takmičenja učinio svoje. Jer u nekim disciplinama si mogao da ostvariš i jednu pobedu i budeš peti, a takođe i sa tri pobede zauzmeš 6. poziciju, što sigurno nije baš po sportskim običajima i merilima, ali pravila naravno kreira i odlučuje o njima organizator takmičenja i tome su sve ekipe morale da se prilagode.

Sportski savez grada Zaječara još jednom čestita celoj ekipi Grljana na fenomenalnom uspehu, jer zaista nije mala stvar biti treći u Srbiji, pogotovo ako se zna da je kroz Seoske sportske igre tokom 2022. godine prošlo skoro 200 sela i mesnih zajednica. Sledeća godina donosi novu šansu za titulu najboljeg u Srbiji, biće naravno još teže sve ovo ponoviti i biti najbolji kako na gradskom, tako i na regionalnom takmičenju, ali srce šampiona i pobednički mentalitet Grljanaca nikako ne treba potcenjivati. To su dokazali i u Čačku, gde su iza sebe ostavili redom sledeće ekipe:

Kaonik – Kruševac, Brodarevo – Prijepolje, Kljajićevo – Sombor, Pertate – Lebane, majdanpečku Rudnu Glavu, inače prvog šampiona Seoskih igara iz 2019. godine, kao i Srpski Miletić kod Odžaka i predstavnika Knjaževca, ekipu Vasilja.

Izvor: Glassporta.rs

Reklame