Foto: rtcg
Reklame

Evropska federacija novinara (EFJ) je pokrenula kampanju kojom ukazuje na važnost rada novinara tokom pandemije korona virusa.

„Tokom zdravstvene krize novinari imaju jednu od ključnih uloga: Kada se od većine nas zahteva da ostanemo kod kuće, oni su oči i uši na terenu, donoseći nam pouzdane i proverene informacije. Ipak, u nekim evropskim zemljama novinari se dalje ne smatraju ključnim radnicima čija je radna sposobnost takodje ugrožena zbog pandemije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kampanju na društvenim mrežama EFJ pokrenula u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Navedeno je da je i u tim zemljama pandemija mnogim novinarima donela duže radno vreme, niže plate, ograničenja putovanja, nedostatak zaštitne opreme i zdravstveno osiguranje što ih, kako se navodi, dodatno izlaže virusu.

Pojedine vlade su, kako se navodi, odlučile da kategorizuju novinare kao ključne radnike, zajedno sa radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prehrambenoj industriji i prosveti.

„Taj status ‘neophodnog radnika’ omogućava im (novinarima) pristup pogodnostima kao što su sloboda kretanja, plaćeno bolovanje, zaštitna oprema, novčana naknada, pristup brizi o deci“, navodi EFJ koja je ukazala i na presudni značaj novinara i za demokratiju.

„Ovom kampanjom novinarska udruženja i sindikati podsećaju nas iza ekrana da ljudi i vesti koje konzumiramo nekoliko puta dnevno, novinari i medijski radnici vredno rade u teškim uslovima kako bi na najbolji mogući način informisali javnost“, piše u tekstu.

Kampanju koordinira Evropska federacija novinara (EFJ) u okviru projekta koji je finansirao UNESCO „Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“, u partnerstvu s podružnicama u Albaniji (APJA), BiH (BH Novinari), na Kosovu (AJK), u Crnoj Gori (SMCG), Severnoj Makedoniji (SSNM), Srbiji (SINOS i NUNS) i Turskoj (TGS).

Izvor: Beta

Reklame