foto: boxing news 24

„Svako ima plan dok ne bude pogođen.“- Džo Luis

foto: boxing news 24

Džozef Luis Barou rođen je 13.maja 1914.godine u okrugu Čejbers u Saveznoj državi Alabama u Americi,  jedan od najboljih boksera svih vremena.

Kao profesionalac takmičio se od 1934. do 1951. godine.

Luis je dobio svoj prvi meč nokautom 1934. godine, a tri godine kasnije, pobedio je na Svetskom šampionatu u teškoj kategoriji, nokautiravši Amerikanca Džejmsa Bredoka. Džo Luis je u karijeri pobedio u 68 mečeva, a bio je poražen samo tri puta.

Bio je svetski prvak u teškoj kategoriji od 1937. do 1949. godine i smatra se jednim od najvećih boksera svih vremena.

Luis  je 2005.godine rangiran kao najbolji teškaš svih vremena od strane „International Boxing Research Organization“  i bio je na prvom mestu na popisu magazina „The Ring“ „100 najvećih udarača svih vremena„.

foto:boxing legends, Luis i Ali

Džo Luis je široko prihvaćen kao prva osoba afroameričkog porekla koja je postigla status nacionalnog heroja u Sjedinjenim Državama, a bio je i žarište antinacističkih osećaja koji su vodili do i tokom Drugog svetskog rata.Naime njegov najslavniji protivnik bio je nemački bokser Maks Šmeling, bivši svetski šampion i prvi profesionalni bokser koji je 1936. godine porazio Luisa. Nacistički režim u Nemačkoj iskoristio je Šmelingovu pobedu nad „Crncem“ Luisom kao trijumf nemačke rasne superiornosti. U revanšu 1938. godine, Luis je osvojio titulu šampiona sveta, porazivši Šmelinga u prvoj rundi.

Njegov najimpresivniji rekord je da je izbacio 23 protivnika u 27 borbi, uključujući pet svetskih prvaka. Osim njegovih postignuća u ringu, Louis je izgovorio dva najpoznatija bokserska zapažanja: „On može trčati, ali ne može se sakriti“ i „Svako ima plan dok ne bude pogođen.“

foto:boxing legends, Detroit statua posvećena Džo Luisu

Džo Luis umro je na današnji dan 12.aprila 1981.godine

Posthumno je odlikovan zlatnom medaljom u Američkom Kongresu.

Više ulica, stadiona,parkova… širom Amerike nose naziv Džo Luis.

Godine 1993. postao je prvi bokser na poštanskoj marki koju je izdala američka poštanska služba.

foto: the new york times