Pokret Dveri u Zaječaru, oglasio se saopštenjem, povodom navodnog nestanka deteta iz hraniteljske porodice u Zaječaru. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Kako bi se sprečilo dalje uznemirenje građana, spekulisanje i narušavanje ugleda državnih organa, pozivamo ministarstvo i nadležnog ministra u tehničkom mandatu i nadležne institucije da ispitaju, a Centar za socijalni rad u Zaječaru da pojasni detalje vezane za slučaj odvođenja deteta N.S. iz hraniteljske porodice, a bez saglasnosti i upoznavanja roditelja o tome.

Pošto se spekuliše da je u pitanju trajno oduzimanje deteta radi usvojenja, trebalo bi ispitati i odgovoriti da li je u potpunosti poštovana zakonska procedura u ovom slučaju.

Javnost već duži niz godina potresa afera nestalih beba kojoj se ni dan danas ne vidi kraj, a poslednjih godina se pojavljuje sve više informacija o oduzimanju dece iz primarnih porodica. Veliki broj dece je izmešten iz porodice zbog siromaštva a daje se na staranje hraniteljskim porodicama koje za to primaju novčanu naknadu. Postavlja se logičko pitanje: Zašto se taj novac ne bi usmerio ka primarnoj porodici pa deca ne bi ni bila ugrožena zbog siromaštva? Veliki broj dece se daje dalje na usvojenje.

Spekulacije i uznemirenost su dodatno uvećani nakon nedavnog pojavljivanja dokumenta sa kojim javnost nije dovoljno upoznata, a iz koga se vidi da Ministarstvo za rad ima potpisane ugovore sa sedam stranih agencija za usvajanje dece. Ne može a da se ne postavi pitanje – da li je u pitanju organizovana delatnost trgovine decom?
Takođe postavljamo pitanje-da li Centar za socijačni rad u Zaječaru ima saradnju sa stranim agencijama za usvajanje dece?

Znamo da zbog zaštite privatnosti, integriteta i dostojanstva deteta i ugroženih porodica ne mogu svi podaci i postupci biti potpuno transparentni, ali mora postojati bolja nezavisna kontrola. Takođe, neophodno je kroz izmenu zakona otkloniti nelogičnosti i što više onemogućiti eventualnu zloupotrebu ovlašćenja centara za socijalni rad“kaže se u saopštenju pokreta Dveri u Zaječaru.

Reklame