foto:Tatjana Wall

Bend Dram dolazi u subotu 25. januara u Omladinski centar u Zaječaru i nastupa zajedno sa još dva izvođača – Ivanom Jegdićem i bendom Keni nije mrtav, u okviru rezidenture i showcase-a novih autora na domaćoj sceni.

Iako žanrovski različiti, ovi autori imaju jednu bitnu zajedničku stvar. To je nova koncertna publika koja iz grada u grad puni klubove i koncertne prostore i konzumira dobru muziku bez žanrovksih barijera. Ovi bendovi su na samom startu svojih karijera, ali već imaju interesantne CV-e, koji su, uz nezaobilazni talenat, do sada uspeli da ispune požrtvovanim ali i konceptualnim radom.

Dram je objavio album i odlučio se na odvažan korak – koncertnu promociju u ogromnoj Amerikani beogradskog Doma omladine, Keniji su paralelno radeći na prvim singlovima sa producentima i snimateljima koji su sarađivali sa Hall of fame muzičarima uspeli da zabeleže i rekordni broj nastupa tokom 2019. godine, a Ivan, on je sa samo nekoliko objavljenih pesama na krilima izdavača (Mascom records) dobio priliku da njegov poslednji singl „Kazaljke“ u globalnu distribuciju uvrsti Warner Music Group, što je rezultiralo da se ta pesma nađe i na listi najslušanijih izdanja u Bugarskoj, ali i na mnogobrojnim listama kod nas.

U prvom, u nizu razgovora za portal Glas Zaječara, pred 25. januar, predstaviće se bend Dram.

foto:Tatjana Wall

Upoznajte vaš bend sa publikom?

Dram je indie electro too much pop rokenrol bend sa beogradskih opština. Postojimo od 2017. godine ali smo tek u junu, zajedno sa izbacivanjem prvih singlova u etar, otvorili naše ig, yt i fb naloge, te postoji fikcija da stvaramo i sviramo od letos. Mi se znamo iz jednog ranijeg benda u kome smo svirali i po njegovom raspadu, odlučili smo da se okrenemo pop i indie muzici i da probamo da napišemo prve pesme. Stefan, Marko, Branko i Pavle. To je ta naša ekipa.

Gde se žanrovski smešta zvuk Dram-a?

Mi za sebe volimo da kažemo kako smo ’’indiegas’’. Nama malo teže ’’ide gas’’ jer nemamo to rep/trep loženje, i uostalom, sviramo prave instrumente pa ne možemo da skačemo po sceni i divljamo toliko. A opet, nismo ni ona indie melanholija, usporena ciklična priča od početka do kraja pesme, jer imamo i pesme za igranku, za đusku. Muzika koju mi pravimo je zapravo neka linija spajanja loženja i intime. I ofc, devojke su do sada bile daleko brojnija publika na našim koncertima.

Predstavite novi album?

Naše prvo dete. ’’Nećemo promeniti svet’’ je nastajao tokom skoro cele 2019., od januara do novembra, najviše na druženjima sa našim producentom Ivanom Mirkovićem Bambijem, kod njega u dnevnoj sobi gde smo i pisali tekstove koji nedostaju, razvijali ideje na instrumentima, doručkovali, ručali, prali sudove, gledali u plafon dok ne dođe struja, smejali se i razmenjivali lične priče, borili se za vazduh u oblicima dima koje je izbacivao dram + Bambi. I kroz ta viđanja, mi smo zapravo pisali muziku o nama. O mladosti. O ljubavi, kao ideji koja je najvažnija za sve, a naročito za mlade ljude. Ogrezli smo malo dublje u pop nego što smo planirali, ali ne žalimo se, skontali smo da nam to najbolje ide. Album je zvučno jedan miks naših vokala, klavijatura, elektro bubnja, atmosferičnih gitara i precizne bas gitare. Slušajte nas na yt i deezeru i javite utiske dok se ne vidimo uživo u Omladinskom centru! 🙂

Prokomentarišite srpsku muzičku scenu danas?

Živa i zanimljiva. Ne zbog našeg pojavljivanja haha, nego prosto postoje dobre pesme, bendovi i pojedinci. Ima gde da se svira, svako malo neko izbaci novu pesmu. Da, mislimo i na trepere i repere kao npr. Klinac i Coby i Kendi. Prirodno da se muzika menja i da su neki žanrovi sada manje zastupljeni, neki drugi su popularniji ali sve je to scena zar ne? Irie fm, Buč Kesidi, Artan Lili, Majdan, Vizelj, Zicer inc, Tam i mnogi drugi. Mislimo da je su ova imena sasvim prisutna i odgovorna za to što je naša scena sada tako aktivna.

Šta slušate privatno?

Uglavnom pop i indie. Sve zavisi od trenutka. Pavle (bubanj) malo više voli metal, a Bane (bas) je još uvek navučen na Floyde. Ako treba da izvodijmo, onda evo liste: Matt Corby, Hozier, Weeknd, RHCP, Zdravko Čolić, Maroon 5, Tame Impala. Ed Sheeran, EKV…

foto: Tatjana Wall

Šta Zaječarska publika može da očekuje na svirci?

Igranku i pop na maternjem jeziku. Još uvek nismo išli u istočnu Srbiju, ali se nadamo da su naše pesme stigle i do Zaječara. Da, očekujemo i devojke u publici. Biće to jedna standardna dram žurka i ekskurzija jer smo dan pre u Nišu, u Feedbacku. Izvodićemo i nekoliko novih pesama koje su već zaradile svoje simpatije. Naravno, mi stižemo u paketu zajedno sa Ivanom Jegdićem/trap i Keni nije Mrtav ekipom /punk. Stalno idemo na tour zajedno i planiramo da to još dugo negujemo. Zezanje na max. Kao i naša publika.

Zaječarska Gitarijada?

Zar stvarno želite da znate šta mislimo o Đorđu Davidu? Ne ozbiljno, čini nam se da nismo baš iz istog filma sa tom manifestacijom.

Planovi za 2020?

Svirke, svirke, svirke. Nekoliko novih singlova i spotova za njih i da kod Bambija isto onako, u zadimljenoj sobi, napišemo građu za drugi album i završimo sva snimanja do 31.12. 2020., kako bismo čiste savesti mogli da odemo negde na doček i odaberemo datum za njegovo izbacivanje u 2021. Do tada, Veliki koncert povodom našeg prvog albuma smo zakazali 21.3. u Domu omladine Beograd, sala Amerikana i sada spremamo nešto specijalno za taj dan. A mi se vidimo u Omladinskom centru 25.1., proslavljamo prvih mesec dana našeg albuma kod vas, u Zaječaru!