Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame

Postignut je dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izvršnim direktorom kompanije “Stelantis“ Karlosom Tavarešom u Beogradu.

Dogovor sa Stelantisom je takav da je pred nama period tranzicije, mora da se menja fabrika, a početkom 2024. radiće se jedan model električnog automobila, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će to „biti lep automobil“, ali da ne sme da otkriva o kom automobilu je reč. Kazao je samo da je reč o automobilu srednje klase.

U skladu s tim, dodaje, i strategija mora da menja. Mora da se prave stanice s punjačima, da se razmišlja i o ceni električne energije i o obnovljivim izvorima energije, rekao je.

„Menjamo kompletan pogled na ekonomiju i ekologiju… Moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezane za energiju…Od danas počinje nova era“, kazao je Vučić.

Tavareš je rekao da se i oni spremaju da do 2030. godine izbace minimum između 70 i 100 novih modela električnih i blagih hibridnih automobila, jer od 2035, kako je rekao, na tržištu neće ni biti drugih modela.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je vrednost investicije 190 miliona evra, a da će država dati 48 miliona.

Do kraja 2023. godine proizvodnja u fabrici u Kragujevcu mora da se prilagodi novom načinu proizvodnje, rečeno je.

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede Srbije i Fijat Krajsler automobili Srbija potpisale su ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Berneti.

Izvor: N1

Reklame