Dobar broj stanovnika naselja „Pikovo imanje“ stari Železnički most već decenijama koristi kao pešački – razlog je jednostavan: na ovaj način štede vreme na putu ka gradu, odnosno ka kući.

Ukoliko se ne bi koristili ovom prečicom, za prelazak preko Crnog Timoka na raspolaganju im je most kod „KTK“ (sa gotovo panično uskim trakama namenjenim za kretanje pešaka), odnosno most kod „Kopaonika“.

Železnički most, iako ima postavljene čelične oplate kojima su pokriveni drveni pragovi – što omogućava kretanje pešaka, kao i prostor koji omogućava da se pešak skloni ako voz naiđe – ni u kom smislu nije bezbedan niti namenjen za kretanje pešaka, naročito ne u zimskim uslovima.

Ipak, meštani obližnjeg naselja ga koriste svakodnevno, bez obzira na period dana  ili noći, a nije mali broj ni onih koji prugom „krate put“ sve do svojih domova lociranih kod vražogrnačke rampe.

Možda to ne zvuči tako strašno – napokon, železnički saobraćaj u Timočkoj krajini je u toj meri zamro, da je veća šansa da će vas na pruzi ubiti promaja, nego voz…

Međutim, „pogled na kanjon“ odavde nije nimalo prijatan, naročito kada uzmete u obzir da postoji velika mogućnost da je metalna konstrukcija pored snega okovana i ledom, i da zbog same konstrukcije mosta ako proklizate ili izgubite ravnotežu nećete uspeti da se bezbedno prizemljite…

Zapravo, velika je verovatnoća da biste se u navedenom slučaju ozbiljno povredili, a nije ništa manja ni ona da bi sa mosta pali i završili u ledenom Crnom Timoku – što bi moglo imati fatalne posledice, naročito u ovom trenutku kada je led uočljiv u vodama Timoka.

Da li je vredi rizikovati život na ovaj način – naročito u zimskom periodu, radi uštede vremena? Teško je dati odgovor na ovo pitanje – jer, svako od nas je barem jednom žurio kući, u školu ili na posao…

Ipak, pre nego što se nekome dogodi nešto, valjalo bi preduzeti odgovarajuće mere i učiniti nešto u pogledu ovog mosta, koji se kreću kako naši najmlađi, tako i naši stariji sugrađani.

Naravno, suludo je očekivati izgradnju novog mosta, naročito u ovom periodu ekonomske krize – ali, sigurni smo da postoje prihvatljiva, povoljna rešenja koja bi omogućila da se most dodatno obezbedi na neki način, pre nego što dođe do tragedije, jer ljudski život, ipak, nema cenu!

 

 

 

Reklame