Potpisan memorandum sa grupacijom „Aptiv“ iz Irske o izgradnji fabrike koja će zapošljavati 2000 radnika.

Investicioni projekat obuhvata otvaranje novog pogona za proizvodnju delova za automobilsku industriju.Predviđa se da će nivo investicije iznositi 20 miliona evra i da će biti zaposleno 2000 novih radnika.

Fabrika će biti izgrađena u industrijskoj zoni Zapad kod trafostanice na putu Zaječar –Zvezdan na površini od oko 6 hektara.

Ovaj memorandum nije obavezujuće prirode i njegova jedina svrha je da izrazi spremnost Strana da nastave svoje napore u cilju brze i uspešne realizacije predloženog projekta. Svaka Strana ima pravo da odustane u bilo kom trenutku bez ikakvih daljih obaveza.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je na konferenciji da akt nije obavezujući ali da su na osnovu ovakvog  potpisanog memoranduma otvorene fabrike u Novom Sadu i Leskovcu.

“ U Novom Sadu zaposleno je 3500 radnika u Leskovcu 2000 radnika koliko se očekuje da bude zaposleno i u Zaječaru u završnoj fazi“-rekao je Ničić.

On je naglasio da će najpre u Zaječaru biti otvoren centar za obuku radnika gde će odmah biti upošljeno 200 do 300 radnika.

„Trening centar će početi sa radom verovatno odmah posle novogodišnjih praznika u prostoru bivšeg Inkubator centra i očekujemo da će 200-300 radnika  krenuti odmah sa obukom“-kaže Ničić.

Kako je Ničić rekao grad Zaječar je preuzeo vodovodne i kanalizacijone infrastrukturne radove i da je deo posla odrađen a  da će deo biti završen onda kada vremenske prilike budu dozvoljavale i da to  neće sprečiti početak izgradnje fabrike.

„Ovo je važan dokument za Zaječar, uskoro će i Kapitol park krenuti sa izgradnjom druge faze a imamo i nagoveštaj od Lidla da će i oni uskoro početi sa izgradnjom svog objekta jer smo im preneli da onog trenutka kada se krene sa rekonstrukcijom Čupićeve ulice neće moći da grade. Nećemo dozvoliti da ulaze teškim mašinama i  kamionima ulicom koju smo rekonstruisali“-rekao je Ničić.

Ulagač je deo „Aptiv“ grupacije sa sedištem u Irskoj i već 25 godina posluje na tržištu.Kao deo grupacije ulagač se bavi proizvodnjom opreme za povezivanje žica i kablova, dok grupacija poseduje 129 pogona i 15 glavnih globalnih centara za proizvodnju delova za automobile i komercijalna vozila u 33 države širom sveta.