Izbori održani 17. decembra bili su masovno namešteni, naročito lokalni u Beogradu gde je bilo dokaza o organizovanoj migraciji birača iz drugih regiona Srbije i iz inostranstva ali su zvanične reakcije EU i SAD u najboljem slučaju prigušene, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

U autorskom tekstu za portal Politiko, Đilas je kritikovao izostanak oštrijih reakcija zapadnih zvaničnika koji su po njegovim rečima, naizgled više zabrinuti za stabilnost srpske vlade nego za izbornu prevaru.

„Kada je Srbijom vladao Slobodan Milošević, Zapad – sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu – snažno je podržavao demokratske promene u zemlji. Ali sada, kada Srbija nazaduje ka autokratiji pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, čini se da je ta opredeljenost nestala“, naveo je predsednik SSP.

Đilas je ocenio da Vučić u inostranstvu „isporučuje ono što Zapad želi da čuje“ dok istovremeno u Srbiji „osuđuje Zapad što ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje“, odbija da uvede sankcije Rusiji, „podstiče ratoborna osećanja prema Kosovu i više od deceniju kontroliše većinu medijskog prostora u zemlji“.

„Ono što Vučićevi zapadni sagovornici treba da shvate jeste da će, ako budu istrajavali u zatvaranju očiju – poput ambasadora (SAD Kristofera) Hila, koji kaže da se ‘stvarno raduje’ nastavku saradnje sa Vladom Srbije – institucije i reputacija zemlje biti ostavljeni u dronjcima, a njen pravac se lako menja po hiru lidera“, naveo je Đilas.

Dodao je da opozicija u Srbiji nije dobila „konačan odgovor“ zvaničnika EU i SAD kad im se obratila s upozorenjem da će krizu u zemlji izazvanu masovnim ubistvima početkom maja, Vučić pokušati da reši raspisivanjem vanrednih izbora „bez prihvatljivih izbornih uslova“.

„Ako zapadnim demokratskim vladama bude previše teško da žive u skladu sa vrednostima koje zastupaju, pozivaju na ponovljene izbore i insistiraju da se održe pod uslovima koji ih čine slobodnima i poštenim, onda bi možda bilo bolje da jednostavno ne kažu ništa“, naveo je Đilas u autorskom tekstu.

Izvor: Beta

Reklame