Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek nalazi se u Posebnoj komisiji za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19, koju čini 10 članova, a koja bi trebalo da utvrdi stvaran broj preminulih od ovog virusa u našoj zemlji. 

On je za RTS rekao da će se obuhvatiti i oni koji se nisu lečili u bolnici, a takvih, napominje, nije mali broj.

Đerlek je objasnio da su predsednik Srbije, premijerka i ministar zdravlja od početka zauzeli ozbiljnu strategiju u borbi protiv kovida.

„Brojne pohvala koje smo dobijali iz brojnih zemalja Evrope i sveta svedoče kako smo radili i ja sam zaista ponosan. Jedno od obećanja koje je bilo je da kada se steknu uslovi je da će se izvršti i analiza broja ljudi koji su izgubili život od kovida 19. Komisija je juče formirana, želimo da radimo transparentno. Nemamo šta da krijemo i želimo da vidimo šta se dogodilo u toku epidemije. Radićemo transparentno i u cilju ove zemlje i budućih generacija je da dođemo do pravog broja“, istakao je Đerlek za RTS.

Predsednica komisije je Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

Đerlek od nje očekuje da će zakazati sednicu tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak, gde će se napraviti model kako će se raditi.

„Jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti je obdukcija. One nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze. Osnovni dokument koji će nam pomoći u ovoj analizi je dokument o smrti iz kojeg ćemo crpeti sve podatke za analizu“, objasnio je Đerlek.

Izvor: Danas

Reklame