Reklame

Divljih deponija u Zaječaru ima svuda: u seoskim, u prigradskim, u gradskim naseljima. Smeća ima na sve strane: kako biorazgradivog, tako i onog koje će biti tu dugo pošto nas više ne bude – i ne samo nas, već i naših potomaka.

Foto: Neli Nikolić

Ekološka svest i inicijativa među mladima postoji: oni se udružuju kako bi ulepšali prostor u kome žive. Najskoriji primer nalazimo u Velikom Izvoru. Mladi Velikog Izvora udružili su se i organizovali akciju čišćenja dva smetlišta koja se nalaze u samom selu.

Foto: Neli Nikolić

Prošle godine Omladinsko planinarsko smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“ relizovalo je projekat „ZAzeleni“, u sklopu nacionalnog programa „Mladi su zakon“.

Tokom realizacije uklonili su dve velike deponije koje su bile locirane u blizini kulturno istorijskih spomenika. Postavljene su i table: Zabrenjeno je bacanje smeća.

Ipak, na lokaciji jedne od prošle godine uklonjenih deponija jutros je zabeležena sledeća fotografija:

Na nabujaloj Lubničkoj reci stvorena je veštačka brana od PVC ambalaže. Nedaleko od tog mesta prošle godine uklonjeno je više od 30 džakova pvc ambalaže.

Ko je kriv? Kada smo stekli loše higijenske navike ili možda nikada nismo ni imali dobre?

Zakon i te kako poznaje sankcije za ovakvo ponašanje. Postoje i nadležne institucije. Ono što očigledno ne postoji je kućno vaspitanje i osećaj za poštovanje onoga što neko drugi radi.

Do kada ćemo plivati u smeću? Kako se izboriti sa praksom bacanja kesa sa smećem kroz prozor, sa odlaganjem kabastog otpada u šumi, u blizini reka i potoka?

Zakon ostaje mrtvo slovo na papiru dok se smrtonosni i zdravstveno opasni otpad gomila. Do kada?

Verovatno dok nam ne dogori do noktiju, a tada… tada će već odavno biti kasno.