Cena droge u Srbiji se, po svim pokazateljima, kreće u istim okvirima, nema drastičnog pomeranja zbog pandemije i ekonomske krize, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droga Milan Pekić.

On je, na otvaranju konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga rekao da je Srbija i dalje na centralnobalkanskoj ruti šverca droge iz Azije i Albanije, i dalje prema Evropi, ali je i dalje tranzitna zemlja, koja se zbog dobrog rada policije, sve više zaobilazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno dobro obavlja svoj posao, sa ulica „skida“ ogromne količine narkotika. Najčešće se zaplenjuje marihuana, manje je zaplena heroina, ali je porast kokaina i sintetičkih droga, istakao je Pekić.

On je ukazao na to da će, zbog rata u Siriji i pokretanja migrantske krize, pandemije, sukoba u Ukrajini, energetske i krize hrane, mnoge vlade zapostaviti problem droga.

Pekić je naveo i da u izveštaju UN stoji da je problem droga ostao isti, a da se u pandemiji čak i uvećao problem zloupotrebe lekova, da je upotreba marihuane kao najzastupljenije vrste droge porasla za 18 odsto u poslednjih 10 godina, kokaina 22 odsto, a sintetičkih droga 50 odsto.

Boriti se protiv droge ne pripada samo jednoj instituciji, od porodice do Vlade svi treba da daju doprinos tome, zaključio je Pekić.

Izvor: N1

Reklame