Radnici kompanije Serbia Zijin Copper (Ziđin Koper), uz podšku značajnog dela Borana, blokirali su danas na pola sata ulaz u to preduzeće zahtevajući od poslodavca usklađivanje zarada sa rastom inflacije u Srbiji (za 14,3 procenta), da stavi van snage za njih sporan Pravlnik o radu i primeni zatečeni Kolektivni ugovor koji je potpisan kada je kineski partner postao većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor.

Protest pred ulazom u to preduzeće usledio je nakon skupa pred generalnom direkcijom Ziđina, a potom i protestne šetnje centrom grada kojoj je prisustvovalo oko hiljadu ljudi.

Novim, jednostranim i nezakonito donetim Pravilnikom o radu, ponizili su radnike i sindikate i iskazali nepoštovanje prema Ministarstvu rudarstva i energetike kao potpisnika i garanta ugovora o strateškom partnerstvu, rekao je Časlav Gavrić, predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“

Zoran Marković iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije, rekao je na ulazu u metalurško postrojenje Ziđin Koper, da je u ovom trenutku blokiran ulaz na kratko, a ukoliko se ne prihavte zahtevi sindikata, zapretio je blokadom od 24 časa.

Lideri reprezentativnih sindikata istakli su da će zatražiti da se u rešavanju spora sa Ziđinom, pored Ministarstva rudarstva i energetike, uključe i druga ministarstva Republike.

Nikada pozicija rudara RTB-a nije bila u gorem položaju nego sada. Očekivali smo mnogo od kineske kompanije, bolji položaj radnika, bolje zarade koje će da prate nivo proizvodnje i ostvarenog profita jer je sa tom namerom i tražen strateški partner, rekao je Gavrić.

Ranije je menadžment Ziđina ponudio povećanje zarada za pet procenta i linearno povećanje od 5.000 dinara, ali su taj predlog sindikalisti odbili kao neprihvatljivo rešenje. U Ziđinu su još napomenuli da je prosečna zarada u tom preduzeću 110.000 dinara, što je, kako su konstatovali, značajno više od republičkog proseka.

Protest je održan u prisustvo policije i bez ijednog incidenta.

Izvor: Ist media

Reklame