Reklame

U petak nakon radnog vremena, deo zaposlenih u JKP „Vodovod“ okupio se ispred fabrike vode u Zaječaru, kako bi pružili podršku aktuelnom rukovodstvu na čelu sa v.d. direktorom Šarčevićem. Povod za jučerašnje okupljanje je skup sindikata „Nezavisnost“, ovog preduzeća koji tvrde da sadašnje rukovodstvo ugrožava funkcionisanje vodovoda i kompletno vodosnabdevanje na teritoriji grada Zaječara.

Deo zaposlenih u JKP „Vodovod” u Zaječaru, juče su se okupili ispred Fabrike vode, kako bi dali podršku rukovodstvu ovog preduzeća na čelu sa Šarčevićem, povodom optužbi dela radnika okupljenih oko sindikata „Nezavisnost”.

Podršku rukovodstvu zaječarskog Vodovoda danas su dali radnici ovog preduzeća koji su se okupili nakon radnog vremena ispred Fabrike vode. Pismo podrške pročitao je Slobodan Mišić.

„Podrška zaposlenih JKP vodovod Zaječar i novom rukovodstvu. U vezi objavljivanja brojnih informacija medijima, saopštenja predsednika i neistine koje su izneli, da većina zaposlenih JKP vodovod koji su svedoci nedomaćinskog poslovanja novog rukovodstva, koji više od dve godine uporno degradira  kompletnost funkcionisanja cele fabrike vode. Mi, zaposleni u ovom preduzeću dostavljamo sledeće: Ovim putem, svojim potpisom, zaposleni u JKP vodovod Zaječar, žele da pruže podršku novom rukovodstvu koje je svojim rukovođenjem za više od dve godine zaustavilo prethodno uništavanje vodovoda. Zahvaljujući direktoru, Nikoli Šarčeviću sada se plate redovno isplaćuju, investira se u obnavljanju cevi, obnavljanje mehanizacije i opreme. Želimo da demantujemo sva lažna saopštenja medija, nekolicine zaposlenih koji su već duži vremenski period odsutni sa rada. Pružanjem podrške želimo da nastavimo sa radom u miru i radimo i gradimo svim kapacitetima, kao i da skrenemo pažnju javnosti da se i naš glas čuje. Bivšem rukovodstvu postavljamo pitanje: Kako mogu objasniti s obzirom da je cena vode promenjena odlukom skupštine grada Zaječara 2017. godine i da je od tada do stupanja novog rukovodstva na dužnost, nije bilo dovoljno novca,a sada uvek na računima uvek imamo više desetina miliona dinara i da uvek uredno izvinimo sve obaveze čime je zagarantovana sigurnost našeg preduzeća. Ovaj dopis prosledićemo gradskoj upravi, gradonačelniku i svim medijima u nadi da će se i naš glas čuti jer zaista želimo da radimo i gradimo“.- kazao je Mišić.

Na naše pitanje šta su konkretno slagali iz sindikata „Nezavisnost, Mišić odgovara:

„Rekli su da se uzalud novac troši, da nema investicije i da pričaju o tome kako mi ne radimo“.

Na naše pitanje da li je direktoru istekao mandatat, Mišić odgovara:

„Za to pitanje, pitajte opštinu“.

Na naše pitanje šta se dešava u Lasovu, da čovek iz MZ Lasovo tvrdi da voda iz vodovoda ne dolazi do tog sela, a da meštani plaćaju vodu vodovodu, Mišić odgovara:

Aleksandar Vučić je upućen u to kao i predsednik naše opštine. Gospodin, koji je prekjuče mahao sa transparentom, rasipa vodu u bašti dok pored u selu Lasovu nema vode“.

Na naše pitanje da li meštani Lasova plaćaju vodu, on odgovara:

Meštani plaćaju, a vodu nemaju, a upravo taj sa transparentom kaže da je voda njegova jer je imanje njegovo“.

Na naše pitanje da li voda u Lasovu stiže iz vodovoda Mišić kaže:

„Iz vodovoda ne dolazi voda jer taj vlasnik ne dozvoljava da meštani dobijaju vodu, a to ćete čuti kasnije“.

Na naše pitanje da li je voda u Lasovu hlorisana, Mišić kaže:

„Nije, dolazi direktno iz izvorišta“. 

Na naše pitanje ako slučajno izbije zaraza u Lasovu, ko će snositi odgovornost, Mišić kaže:

„To već nije moja odgovornost“

Na naše pitanje čija je onda odgovornost ako dođe do zaraze, on odgovara:

„To je pitanje za rukovodioce i hemijsku labaratoriju.

Vesna Ignjatović iz radnica u hemijskoj labaratoriji kaže da joj je žao kolega koji su bili na skupu sindikata „Nezavisnost“ pošto ona smatra da su izmanipulisani.

„Želela bih nešto da kažem u vezi stvari koje su izrečene pre dva dana. Jedna je da ovde ima zaposlenih rođaka, da ima nagrađivanih. Htela sam da kažem da ja za 30 godina nikad nisam bila nagrađena, niti kažnjena. Radim svoj posao i nekada nisam primala platu za to, sada je primam redovno. Pitajte zašto sa istom cenom vode ranije nije bilo novca, dugovalo se dobavljačima, a sada ima za sve to sa istom cenom vode. To je jedna ideja za vaše istraživanje. Meni je žao kolega koji su tamo bili jer mislim da su izmanipulisani. Dodala bih i to da Dragoslav Ilić nije više radnik ali sada pričaju o neispravnoj fabrici koja se ruši. 20 godina su oni upravljali fabrikom. Ne možete reći da ništa ne valja, a upravljano je 20 godina time. Dodala bih još da među ljudima koji su pre par dana protestovali da postoje i kolegijalne vanbračne veze tako da su neke podrške sa tog aspekta i ima i političkog aspekta. Ako oduzmemo privatnu podršku i izmanipulisane, ko zaista onda ostaje. Mi imamo 6 radnih jedinica i svi rade. Voda se dostavlja, prečišćuje. Mi je ispravno šaljemo u grad“.- kazala je ona.

Mišić je dodao da su oni zamenili više od 3 km azbestne mrežu od prošlog novembra.

„Voleo bih da prethodni rukovodioci dođu i pohvale se kada su to uradili. Naš grad je mnogo unapređeniji za 3700 metara“.

Marina Janošević, istakla je da su radnici zadovoljni, da redovno primaju platu, i da sve što su potražili dobili su od direktora Šarčevića.

„Svi mi dolazimo ovde da radimo i primimo platu. Mi ovde nismo primali platu redovno za 23 godine. Da li su bile pet liste ili 10, da li smo se bunili nema veze. Mi nismo primili 5-6 plata i dogovorili smo se svi da tužimo firmu. Mi smo se potpisali svi redom i lepo tužili firmu. Kada smo tužili firmu sindikata koji treba da nas zaštiti nigde nije bilo i ostali smo samo nas 20 bukvalno na vetrometini. Mi smo tada mogli da dobijemo otkaz, a gde je bio taj Toma sindikalista koji nas je sada optužio. Sindikalisti su se uvek borili za nas da primamo redovne plate. Mi sada imamo nove mašine i redovne plate. Mi smo zadovoljni svime. Sve što smo potražili dobili smo od novog direktora“. – kazala je ona.

Na naše pitanje koliko Delta plaća vodu, Vesna ignjatović postavlja kontra pitanje, da li mi znamo koliko Delta zapošljava radnika. Na naš odgovor da ne znamo, ona kaže da je potrebno možda da i to znamo.

Podsećamo, 30. juna, sindikat „Nezavisnost“ u vodovodu, održao je protest, u Zaječaru  na kome prema rečima organizatora povod za organizovanje protesta je nedomaćinsko poslovanje preduzeća, kojim se ruinira poslovanje fabrike vode.