Delimično pomračnje Sunca danas će biti vidljivo na Balkanu, pa i u Srbiji.

Novosađani će moći da vide zenit pomračenja u 12.29 časova, a minut kasnije Beograđani.

Sunce, Mesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će biti moguće da se posmatra delimično pomračenje Sunca. Mesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika.

Iako će na Balkanu pomračenje biti delimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mesec prekriti 71 odsto Sunčevog diska. Sledeći je Iran, pa će stanovnici Teherana biti u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvezde.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u regionu bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi – delimično.

Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je napomenuti da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.

Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namenjene za to, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obe strane dobro nagaravljeno svećom.

Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na belom papiru kroz neki optički instrument, ili direktno kroz njega ako poseduje odgovarajuće filtere.

Prethodno pomračenje Sunca i jedno od najupečatljivijih bilo je ono 11. avgusta 1999. godine.

Tada su ulice Beograda bile gotovo puste, na dosta prozora bile su spuštene roletne, a čak su bili zaustavljeni i letovi tadašnje aviokompanije JAT.

Izvor: N1

Reklame