Foto: pixabay

Maloletna deca rudara poginulih u nesreći koja se 1. aprila prošle godine dogodila u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, dobijaće u narednih godinu dana stipendije od 12.000 dinara mesečno, a za svih osam porodica obezbeđeni su i paketi sa hranom i zdravstvene kartice za ostvarenje popusta na laboratorijske analize u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Pomoć za porodice i decu poginulih rudara obezbedio je Rotari klub Dunav Beograd, a ovogodišnji predsednik kluba Miroslav Krmpotić je, uručujući stipendije i pomoć porodicama, istakao da su u Sokobanju došli sa idejom da otpočnu akciju pomoći, a sa nadom da će moći da im pomažu više godina.

„Ovde smo da pozovemo sve ostale klubove i privredne subjekte koji su u mogućnosti, da se pridruže i pomognu. Bol za izgubljenim članom porodice je neizmeran kako za decu, tako za roditelje i rodbinu i svi zajedno treba da im pomognemo“, rekao je Krmpotić.

Zoran Čurlić iz Rotari kluba Dunav Beograd rekao je da će stipendije od 12.000 dobijati deca rudara Petra Petrovića, Nenada Trivunca i Bojana Stajića, njih ukupno petoro, četiri devojčice i jedan dečak.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić kazao je da će nastojati da deca stipendije primaju sve vreme dok se školuju.

„Nastojaćemo da se u prikupljanje sredstava za isplatu stipendija uključi opština i privrednici iz Sokobanje i rotari klubovi iz udruženja, kako bi deca dobijala stipendije i u narednom periodu“, rekao je Nikolić.

On je istakao da bi opština Sokobanja trebalo uskoro da obezbedi opštinski stan za suprugu i dve ćerke rudara Petra Petrovića.

Marija Petrović, Petrova supruga, u ime porodica nastradalih rudara zahvalila se na pomoći Rotari klubu Dunav Beograd i apelovala da joj opština Sokobanja što pre pomogne oko rešavanja stambenog pitanja.

„Dok je suprug bio živ takođe smo živeli kao podstanari, ali sam zbog vlage u tom stanu nedavno morala da se preselim u drugi stan. Onda se ispostavilo da smo u roku od 15 dana morale da se ponovo selimo, a već za neki dan nas očekuje i treće preseljenje“, kazala je Petrović.

Ona je dodala da ne traži luksuzan stan, već stan u kome će njene devojčice koje sada imaju deset i osam godina, imati svoju sobu.

U tragičnoj nesreći koja se u rudniku „Soko“ dogodila 1. aprila 2022. u zoru zbog curenja metana poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Izvor: Danas

Reklame